середу, 10 травня 2017 р.

Іменем героїзму, пам'яті і вдячності

            Квітує травень, щедро  дарує нам різнобарв'я квітів, тішить пташиним співом, мирним гомоном  весняної праці на полях.  Серед трудових буднів приходить до нас свято, яке 72 роки тому наші діди і прадіди  вибороли  в роки найжорстокішої і найкривавішої з усіх воєн.
        1418 днів і ночей  та війна  збирала свій кривавий урожай: руйнувала заводи і фабрики, палила будинки, засівала снарядами поля. Та  найстрашнішим   її  наслідком була загибель людей. Падали під кулями і осколками солдати,  в  гестапівських застінках  від тортур помирали партизани і підпільники, страшною смертю вмирали мільйони  людей в канцтаборах, серед яких були жінки і діти. Лихоліття війни  пройшло через кожну родину в нашій державі, обпалило смертоносним вогнем, накрило чорним крилом  жалоби.
          В ті роки, коли  стогнала, здавалося, сама українська земля під  чоботом нацистського окупанта, всі жили вірою в перемогу. Як могли, наближали цей день: працювали в тилу діти, підлітки, жінки, боролись в тилу підпільники, яких підтримували  прості люди, допомагали продуктами, одягом.
         І вона настала - Перемога. Закривавлена і зморена, велична і сильна в своїй правоті. Раділи всі: солдати  на фронтах і в госпіталях, вдови і сироти,  робітники тилу і звільнені бранці концтаборів, ті, хто змушений був перебувати на окупованій території і ті, хто був в евакуації. Через роки і десятиліття нам світить  величний салют  тієї  славної Перемоги.
            Все далі в історію відходить  той день, який для мільйонів людей старшого покоління став  священним, святом Перемоги.  Невблаганний час прорідив ряди фронтовиків. Але вони живуть у пам'яті нащадків, у фотографіях, що зберігаються в сімейних архівах, в кадрах кінохроніки, в книгах, піснях і кінофільмах.
          В бібліотечних закладах зібрано матеріали про наших земляків,  чиї подвиги  в ті роки наближали  перемогу над фашизмом. Про них ми розповідаємо молодим користувачам бібліотеки під час годин мужності,  патріотичних читань, усних журналів, історичних вечорів, годин історичної правди.
           І цьогоріч ми проводити такі масові заходи в бібліотеках , в навчальних закладах, біля пам'ятників, обелісків.
           В бібліотеках організовані книжкові виставки, викладки літератури, тематичні полички, експозиції  краєзнавчих матеріалів.
          9 травня  кожна громада провела урочистості з нагоди  величного свята - дня Перемоги, в яких бібліотечні працівники  прийняли участь.
         В районному центрі  працівники центральних бібліотек стали учасниками  урочистого зібрання, приурочених  Дню Перемоги, під час яких запалювались 72 лампадки, якими виклали символ миру - голуба.
       Районна бібліотека організувала книжкову виставку-інсталяцію "Їх подвиги славні в віках, їх  мужністю горді нащадки", на якій вміщені матеріали, що розповідають про подвиги  наших земляків в грізні роки ІІ-ї  світової війни та в  зоні АТО.
       Йдуть роки, відходять в  історію десятиліття, але пам'ять про подвиги нашого народу житиме в пам'яті вдячних нащадків.
















Немає коментарів:

Дописати коментар