пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Учасник Української революції - Перший український полк ім. Б.Хмельницького

      Українська революція 1917-1921 років  започаткувала процес  формування політичної нації, відродила традиції  української державності. Вона була загальноукраїнським явищем - в усіх регіонах  створювались та діяли  українські органи влади,  політичні партії та громадські інституції, відроджувалась культура.
       Це героїчні сторінки історії нашого народу, які вмістили  безліч людських сподівань, гарячих надій,  полум'яних  промов,  кривавих битв, лицарських чеснот, готовності стояти  за вільну Україну, навіть якщо за це треба буде віддати життя .
      Однією з героїчних сторінок подій того героїчного часу є формування Першого українського полку імені Богдана Хмельницького у травні 1917 року. Створений він був у  Києві  на добровільних засадах. Його створення поклало початок  українізації  військових частин в російській армії. Передувало цьому військове віче, на якому 1000 солдатів і офіцерів  ухвалили  організувати український  добровільний військовий полк.
     На етапно-розподільному пункті  в Києві  3 тисячі солдат-українців заявили про  своє бажання ввійти в цей полк, який носив ім'я Б.Хмельницького. Але командування Київського військового округу віднеслось до цього різко негативно.
     Українська Центральна Рада  підтримала це рішення. Їх інтереси відстоював  і військовий клуб імені  гетьмана Павла Полуботка. Саме  завдяки їх наполегливості  і було сформовано цей полк.
     Про його подальшу долю, про бої, в яких йому довелось приймати участь - вони захищали Київ та Центральну Раду від військ М.Муравйова - , про керівників  цього полку,   про  вшанування пам'яті героїв дізнались користувачі бібліотеки  під час історичної години "Так творилась Українська революція", яка пройшла в центральній районній бібліотеці. Переглядаючи  матеріали книжкової виставки "Україна у вогні революцій 1917-1921 років" та знайомлячись з   новими інтернет-ресурсами, присутні ознайомились з історичними фактами, спогадами очевидців, які передають вільнолюбиві  ідеї нашого народу, за які він боровся 100 років тому.
      Історична правда  про Українську революцію 1917-1921 років  стає відомою нам. Бібліотечні працівники нестимуть цю правду людям. Ми повинні розповісти  всім про історичний шлях, яким ішла Україна до своєї незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар