пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Зустріч з краєзнавцем-патріотом

        З Василем Павловичем Кравченком бібліотекарів району пов'язують спільні погляди, любов до України,  до друкованого слова. Василь Павлович - наш земляк, він народився в селі Велика Севастянівка, де закінчив місцеву школу, навчився  цінувати дружбу і любити рідну землю. Цю священну любов до свого  вільнолюбивого народу він проніс через все своє життя. З 1958 року Василь Павлович проживав у м.Харцизьк Донецької області. Але не забув свою малу Батьківщину, материнську мову, звичаї свого народу. Він багато працює з архівними матеріалами, збирає спогади очевидців  минулих, таких непростих для України,  подій.
      Ці впорядковані  матеріали  В.П.Кравченко публікує в часописах "Український вісник", який виходить у Львові.  В них переплітаються спогади про дитинство з розповідями про голодомор, воєнне лихоліття,  видатних людей села, які й творили історію краю.
     Для того, щоб альманах "Український вісник" могли прочитати якомога більше жителів нашої Христинівщини, пан Кравченко  подарував їх у центральну районну бібліотеку та в бібліотечні заклади  свого рідного села Велика Севастянівка.
     Альманах "Український вісник" відзначає своє 15-ти річчя. Створений за ініціативи В'ячеслава Чорновіла,  альманах несе слова історичної правди, конкретні факти, розповіді, які розповідають   про  шлях, який пройшла Україна до своєї незалежності.
      Василь Павлович, статті якого увійшли до ювілейного випуску цього альманаху, завітав до центральної районної бібліотеки, де пройшла презентація цієї книги.
      В.П.Кравченко розповів про  матеріал, який висвітлюється в цьому виданні, зокрема, -  його спогади про створення колгоспів у рідному селі, про події на Донеччині, в Харцизьку, в зв'язку з  "референдумом" 2014 року.
     Нагадав він і про матеріали попередніх випусків альманаху, відповів на запитання  присутніх.
    Не дивлячись на солідний вік, наш гість повен сил, енергії, творчих задумів. Він уже підготував новий матеріал, який  знаходиться в редакції. Наприкінці року  ми матимемо змогу познайомитись з ним.
         Всі бажаючі можуть познайомитись з альманахом, який знаходиться в літературному музеї районної бібліотеки. Це не тільки знайомство з минулим, це матеріал, який змушує задумуватись і зробити все для того, щоб жахи минулого не повторились.
       А шановному Василю Павловичу  бажаємо здоров'я, творчої наснаги, бадьорості, сили, енергії і успіхів у його нелегкій, але потрібній діяльності.



Немає коментарів:

Дописати коментар