понеділок, 19 квітня 2021 р.

Часник: відомий і не дуже

                                                                                                      

 Ти мрієш, друже мій, щоб вмить

Нестерпний нежить зник?

Прийду тобі на поміч я –

Шалений пан Часник!

Нехай на запах я міцний,

Нехай гіркий на смак,

Та для бактерій я страшний,

Мов для комахи шпак.

У мене зброя – фітонцид,

Зупиню ним застуду –

Хоробрий я рослинний вид,

Якому вдячні люди.

 

23 квітня - день часнику          

Батьківщиною часнику вважають ущелини Тянь-Шаню та Паміру.

Мешканці Середньої Азії та Ірану швидко розпізнали не лише смакові, а й лікувальні властивості цієї рослини. Часник був замінником коштовних прянощів, його додавали до страв і напоїв, часникову настоянку застосовували як засіб проти застуди, а за допомогою свіжого або тертого часнику загоювали рани.

Вважали також, що завдяки різкому запаху він здатний відганяти демонів і «нечисту силу» загалом.

Близько 5 тисяч років тому часник «одомашнили» і він почав поширюватися світом. Давні шумери, а за ними й інші народи Месопотамії, використовували його і в кулінарії, і в релігійних церемоніях.

Згадували про часник як про поживну їжу, яку видавали робітникам в Єгипті, також давні євреї – під час мандрів пустелею під проводом Мойсея. Царю Соломону приписували використання часнику в магічних ритуалах – він, зокрема, клав його під свій перстень як оберіг від злих духів.

Як ліки та як консервант часник використовували в давнину в Китаї та в Індії.

Греки вважали часник насамперед стимулятором. Його жували перед змаганнями учасники Олімпійських ігор. Але при цьому часник іменували «смердючою трояндою і не дозволяли відвідувати храми вірянам, які перед тим ласували приправленими ним стравами. Водночас Піфагор називав часник «царем прянощів», Гіппократ радив його як протипухлинний, проносний і сечогінний засіб, Аристотель – як ліки від сказу, Діоскорид – як знеболювальне, засіб проти опіків, укусів і отрут, Гален, взагалі, оголосив його «панацеєю»...

З часом смаки європейської шляхти під впливом Сходу стали витонченішими, заморські спеції – доступнішими, і знать почала гребувати часником як «їжею неотесаних селян».

Згадали про часник в 1349 році, коли до Європи докотилася епідемія моровиці – так звана «чорна смерть». Поширювали чуму щури та блощиці, а їх відлякували летючі речовини, які містилися у часнику, а відтак знову він набув популярності.

Оберемки часнику призвичаїлися брати з собою в дорогу прочани і мандрівники. Відомо, що у вантажі кораблів Магеллана таких оберемків було аж 450.

Один з засновників «практичної медицини» Амбруаз Паре довів, що часник незамінний для лікування та загоювання ран та опіків, особливо від вогнепальної зброї.

Антибактеріальну дію часнику науково довів Луї Пастер у 1858 році. Після цього з часнику почали робити медичні препарати протимікробної дії для знезараження ран, які стали в нагоді під час світових війн.

Неабияку популярність цей овоч здобув і в наших предків. Перерахувати страви, які готуються з цим овочем, просто неможливо.


Не оминула часник і народна творчість. Йому присвячені приказки та прислів’я.

Не їла душа часнику, то не буде смердіти.

Часник сім недуг пересилить.

Серце з перцем, а душа з часником.

Мати - цибуля, а часник – батько.

Часник з морквою з однієї грядки, та не однаково солодкі.

 


В нашій бібліотеці є багато книг: довідників, науково-популярних і медичних видань, статей з періодики лікарів, дієтологів, які розповідають про цей незвичайний овоч. А ще ви можете прочитати поради городникам про його вирощування.

До речі, завдяки акції «Поділись насінням з другом», яка проходить в бібліотеці, можете придбати часник, щоб посадити його в себе на городі.

Здоров'я Вам і гарних врожаїв!

Немає коментарів:

Дописати коментар