неділю, 17 липня 2022 р.

Сторінка історії України: 350 років тому

17 червня 1672 році в Козачій Діброві поблизу Конотопа були підписані Конотопські статті – договір гетьманського уряду і царської московської адміністрації про міждержавні відносини між Гетьманщиною та Московським царством. Гетьманом став Іван Самойлович.

Конотопські статті, які нараховували 10 нових пунктів, були складені на основі Глухівських статей 1669 року з доповненнями. Статті суттєво обмежували політичні права гетьманського уряду, особливо в зовнішній політиці. Новообраному гетьману заборонялось без царського указу висилати посольства до іноземних держав і підтримувати відносини з правобережним гетьманом Петром Дорошенком. Козацькі посли не мали права брати участь у переговорах з представниками польського уряду в Москві в справах, які стосувалися Війська Запорізького.

За Конотопськими статтями значно обмежувалась гетьманська влада на користь старшин.; вони створили умови для посилення колоніальних впливів московського уряду в Гетьманщині. Україна впевнено дрейфувала в в бік московії.

Одним з підписантів Конотопських статей з українського боку був новообраний гетьман Іван Самойлович, який на ту пору вбачав у зближенні Гетьманщини й московського царства позитивний ефект. Через століття нам відгукується його рішення. А московські правителі не поцінували цього гетьмана. У 1690 році він помер на засланні в російському тобольську. На засланні перебуватимуть і його сини з родинами. Найменшого сина, Григорія росіяни стратять за звинуваченням у «непристойних» словах проти московських царів. Пройшли століття, та нічого не змінилося у наших відносинах.

Вивчаймо історію України, аналізуймо і борімось за нашу ПЕРЕМОГУ над московією, яка століттями плюндрувала нашу землю, нищила наших людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар