понеділок, 11 липня 2022 р.

Шоколадні пристрасті


 Шоколадне тістечко найкращі ліки... 

Еріх Марія Ремарк

11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.

Вважається, що першими навчилися робити шоколад ацтеки, вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли його для підвищення витривалості. У середньовіччі споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам. У матері Терези була пристрасть до шоколаду. А мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.

В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. Львів'яни відкрили для себе шоколад ще в середньовіччі. Тоді у місті з'явилися східні солодощі та французькі десерти. Потім місцеві майстри-пекарі та кондитери самі почали виготовляти різноманітні солодкі смаколики. Львів став, після швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Львовознавці розповідають, що у місті Лева шоколад їдять, п'ють, дарують, ним пишаються, насолоджуються, захоплюються, з ним фантазують, ідуть у гості, освідчуються у коханні, приймають серйозні життєві рішення. І тільки у Львові – найсолодшому місті України, шоколад називають особливо – «чоколяда». Львів’яни навіть вигадали власну вільноконвертовану валюту – хочеш комусь віддячити, кажеш: «З мене чоколяда».

Але шоколадом не тільки насолоджувалися, але його й досліджували. Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуженню і затвердінню артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів.

Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин. Шоколад входить до раціону льотчиків і космонавтів, його дають донорам, які щойно здали кров. І взагалі, шоколад корисний, смачний, смак його не повторний.

Насолоджувались ним сьогодні і в бібліотеці. Познайомитись з матеріалами книжкової виставки «Шоколад - смачно і корисно» та випити філіжанку кави або чаю з шоколадом мали змогу сьогодні відвідувачі нашої книгозбірні. Гарних нам читань і, дай Боже, мирних чаювань із смачним і корисним шоколадом...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар