пʼятницю, 22 липня 2022 р.

Наші славетні земляки – ювіляри серпня

Олександр Федосійович Бублій (5 серпня 1937 року) Народився в селі Кримки Шполянського району. Після закінчення інституту приїхав працювати в Христинівку. Більше 30 років був головним  ветеринарним лікарем Верхняцького елітно-насінницького радгоспу (з 1985 року - ДП ДГ «Христинівське»). 27 листопада 1984 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства». Він кавалер ордена «Знак Пошани». Його роль у становленні тваринництва у цьому господарстві велика. Тваринники пам’ятають, як він власними методами врятував молочну череду від смертельної хворобу-лейкозу. Саме Олександр Федосійович ініціював і очолив селекційно-племінну роботу, результатом якої стали червоно-рябі корови – христинівська порода, христинівська гордість. Ветлікар в умовах звичайної ферми зайнявся науковою роботою, встановив зв’язки з Інститутом експериментальної ветеринарії, з лабораторією Білоцерківського сільгоспінституту. 

Основною породою на фермах на той час була симентальська. Це м’ясо-молочна порода. І загорівся пан Бублій вивести власну породу корів, від яких молоко тектиме ріками. Про цю роботу Олександр Федосійович може розповідати багато, але в 1990 державна комісія МСГ затвердила за господарством «Христинівське» статус племзаводу молочної червоно-рябої породи корів. Група спеціалістів отримала авторські свідоцтва. Це була перемога. Це був успіх. Скільки перемог і успіхів було в господарства і в головного ветлікаря О.Ф.Бублія, перерахувати, мабуть, неможливо. Зараз Олександр Федосійович на заслуженому відпочинку. Але роки не владні над ним. (тьху-тьху, щоб не наврочити). Люди звертаються до нього по допомогу, коли потрібно вилікувати вухатих, хвостатих, чотирилапих жителів хлівів, обор і вольєрів.

Матвійчук Георгій Антонович (народився 10 серпня 1947 року) в с.Івки Старосинявського району Хмельницької області. За направленням приїхав працювати в Христинівку. Довгий час займав посаду головного лікаря вузлової лікарні станції Христинівка Одеської залізниці.


Запарована Людмила Іванівна (народилась 15 серпня 1952 року в смт. Верхнячка). Довгий час проживала з батьками в с. Сичівка. Закінчила Сичівську восьмирічну та Христинівську міську СШ № 2, отримавши разом з атестатом золоту медаль. Випускниця Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка факультету журналістики (1974 рік). Людмила Іванівна – викладач Києво-Могилянської Академії. Під час святкування 95-річчя утворення Христинівського району Людмила Іванівна була почесною гостею нашого міста. 






Гібко Римма Олександрівна (народилась 20 серпня 1937 року) в с. Кузьмина Гребля. Вона – доктор технічних наук Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка, автор багатьох наукових статей і підручників.

Немає коментарів:

Дописати коментар