вівторок, 12 липня 2022 р.

Ой на Петра вода тепла...

На літо припадає мало свят, адже настає найвідповідальніша пора - жнива. Відтак часу для розваг залишається обмаль: «Один літній день рік годує». Свято Петра та Павла символізувало початок жнив. До цього дня годилося зжати бодай один сніп, адже «як зажнеться, так і обіжнеться». До Петро-Павлового дня готувалися заздалегідь. Цей день – не тільки свято вшанування святих, а закінчення Петрового посту.

Існує багато звичаїв і обрядів, пов’язаних з цим днем. Матеріали книжково-ілюстративної виставки в бібліотеці «Від Петра і Павла хлібом повні жнива» зорієнтують наших відвідувачів, що можна робити в цей день, а що православна церква забороняє, які страви наші предки готували до святкового столу, якими смаколиками пригощали рідних і дітей.

А скільки історія України береже імен своїх видатних синів з такими іменами: гетьманів, полководців, письменників, винахідників, своїх захисників...

Багато художніх творів, героями яких є Петро і Павло розповідають про історичне і героїчне минуле України, і не менш героїчне сьогодення. Саме про ці книги і йшла мова в нашій книгозбірні, з якими ми пропонуємо познайомитися тих, хто шанує звичаї предків.



    


Немає коментарів:

Дописати коментар