пʼятниця, 8 липня 2022 р.

Щоб люди гречно казали: «Добридень!»


Сім'я, родина, рід 

Які слова святі. 

Вони потрібні кожному в житті.

Якщо зміцніє хоч одна родина,

Міцніша стане наша Україна.   

 

Народились ми і живемо на такій чудовій, багатій мальовничій землі – в нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки – тут корінь роду українського.

На карті України маленьке село Талалаївка позначене маленькою краплиною. Живуть тут гарні, привітні і працьовиті люди. Саме такими повинні бути сільські жителі, щоб поважали люди, щоб гречно казали: «Добридень». Такою є сім'я Олександра і Наталії Пізняк. Гарна пара, дружна сім’я, справжні українці.

Комусь життя в селі здається важким, нудним і одноманітним. А ті, хто живе в сільській місцевості і закохані в свою маленьку Батьківщину, доведуть вам, що це не так. Саме в селі відчувається зв’язок з природою і самим життям. Щоб відпочити від спеки, порибалити, назбирати лісових суниць чи грибів, попити парного молока – не треба далеко їхати, все поряд. Звісно, в селі багато роботи по господарству, але віддача і задоволення від такою праці не порівняєш ні з чим. А якщо додати, що в селі є газ, в будинку – зручності, то жити в селі добре.

Корені кожного з нас починаються з батьківської оселі, де у спадок отримуємо все найкраще: мамину пісню, бабусину казку, розповіді дідуся, родовід, сімейні традиції і родинні обереги. Для голови цієї сім'ї Олександра Олександровича питання про місце проживання ніколи, напевно, і не стояло. З діда-прадіда талалаївець брав приклад зі своїх батьків – Олександра Петровича і Ніни Йосипівни, які тут жили, тримали господарство, ростили дітей, вчили їх жити за людськими законами. Атестат про середню освіту він отримав разом з правами тракториста –інакше й бути не могло, любов до техніки – це від тата. Військова служба прикордонником закінчилася. Зняв зеленого кашкета і пішов працювати. Змінивши кілька місць, таки сів за кермо гуркітливого трактора, якого розуміє, як живу істоту. Несправності чує на слух, кожну деталь, перебрану власноруч, знає і відчуває, як вона працює.

Його дружина, Наталя Леонідівна, приїхала в їх село на роботу – в ТОВ «Обрій» потрібен був бухгалтер. Зовсім молоденька володарка цифр, звітів, відомостей гарно справляється з роботою вже багатенько років. Народилася пані Наталія в Криму, коли вона ще була школяркою, батьки переїхали в Христинівку, купили будинок. Талалаївка їх познайомила, Талалаївка з’єднала їхні долі. Тут вони стали на рушник, тут народилися їхні діти: син Олександр (до речі, це ім'я він отримав у третьому поколінні), студент-економіст і донька-школярка Вікторія. Для цієї сім’ї їх село – найкраще. Тут власноруч зведений будинок, кожне деревце в саду посаджене своїми руками, кожна стежка знайома, автомобіль придбаний за чесно зароблені кошти. Турбот і клопотів в них вистачає: господарство, робота, а ще і батькам потрібно допомогти. Роки беруть своє, і починає підводити здоров’я у мами, лагідної, дорогої, турботливої бабусі Ніни. Тому її підтримують, збирають кошти на лікування. А найсильніші ліки – це любов дітей і онуків. Тай молодшому брату Віталію треба допомога і підтримка, адже він найменший. І Наталині батьки Галина Олексіївна і Леонід Іванович Остроушки чекають на їхній приїзд. Ніби і відстань невелика, але хочеться дітей і онуків бачити хоч і щодня.

В цій дружній родині взаємоповага, турбота і підтримка – не просто слова, а дії і вчинки. Коли трагічно загинув старший син і брат Сергій, вони намагалися хоч якось помякшити цей жорстокий удар долі, втішаючи один одного. Вистояли саме тому, що були разом, були однією справжньою родиною.

Ми всі – український народ, який складається з родин – малих і великих, дружних і працьовитих. Родина – це не тільки рідні, родичі. Родина до родини – народ.

А щоб нашому українському роду не було переводу, потрібно берегти його й шанувати!




Немає коментарів:

Дописати коментар