вівторок, 12 липня 2022 р.

Фотографія – мить життя

12 липня відзначають Всесвітній день фотографа. Таку подію започаткував папа Римський. Дата святкування обрана на честь християнського Дня святої Вероніки (її вважають покровителькою фотографії) та дати народження Джорджа Істмана (засновник відомої компанії Kodak народився саме цього дня у 1854 році). Сьогодні кожен власник сучасного телефону може вважати себе фотографом. Кілька секунд, і потрібний кадр збережено.

Але ж так було не завжди. До недавнього часу це був таємничий процес, оповитий ореолом магії та чаклунства. Чого тільки варта фраза: «Зараз вилетить пташка», після якої засліплював спалах. Історія розвитку фотографії почалась набагато раніше, ніж багато хто може собі уявити. Якщо в якості відправної точки взяти перші випадки застосування світла для отримання зображень, то вийде, що цьому мистецтву більше 1000 років! Першим «фотографом» можна вважати арабського вченого Альгазена з Басри. Камера обскура була важливою предтечею справжнього фотографування. Своє імя у створення цього винаходу вписали Йоганн Гейнріх Шульце, Жозеф Нісефор Ньєпс, Луї Дагер, Вільям Тальбот та багато інших винахідників, поки процес фотографування став доступним навіть малим дітям.

А кожна стара фотографія викликає в нас інтерес. Навіть, якщо ми не знаємо людей, які зображені на світлинах, з цікавістю розглядаємо фасони одягу, навколишню природу, будівлі тощо.

От і сьогодні ми розглядали старі фотографії, зроблені в Христинівці в різні роки. Може, хтось упізнає себе чи когось знайомого, друга, родича. І будемо раді, якщо ви поділитесь старими фотографіями і розповідями про події, пов’язані з ними. Тому, до зустрічі з фотографіями, розповідями, спогадами...








Немає коментарів:

Дописати коментар