пʼятницю, 15 липня 2022 р.

Шахи – це спорт і мистецтво, поділені на чорно-білі клітинки


                                                 Ми не граємо в футбол,

                                                 Біцепс не качаєм.

                                                 Добре знаєм шахи ми, 

                                                 В цю ми гру і граєм.

                                                 Шахи мозок розвивають, 

                                                 Молоді генії між нас ростуть.

                                                 Клітинки нам не набридають,

                                                  Гросмейстери між нас живуть...


      " Шах мат!"  - цей грізний вислів перською мовою, що дослівно означає "правитель помер", став назвою гри, яка підкорила весь світ. Вона стала для своїх численних шанувальників справжнім еталоном гостроти і гнучкості  розуму, уміння мислити швидко, логічно і стратегічно. 

     Чудернацькі  фігурки для доволі мудрої інтелектуальної гри «наро­дилися» в Стародавній Індії приблизно в IV—V століттях. Вони були обов’язковим атрибутом гри «чатуранга», в якій брали учать водночас четверо осіб. До речі, так тодішні мудреці намагалися за допомогою гри-новинки уникнути воєн…

     Кожен гравець  мав власне «військо» зі слонів, коней, колісниць та піхо­ти. І справді, навіщо витрачати силу-силенну коштів, руйнувати міс­та і знищувати лани, якщо достатньо зійтися з супротивником за шаховою  дошкою? Ходили учасники по черзі, а кількість зроблених ходів визначалася за допомогою гральних кісток.

     На основі старовинних рукописів точно встановити правила чатуранги нині неможливо. Зрозуміле тільки те, що кожний із супротив­ників намагався якнайшвидше винищити інші «армії». Переможець, як ведеться, диктував свої умови переможеним.

    Нова гра набула популярності,  її невдовзі перейняли сусідні наро­ди і вона  пішла завойовувати світ.   У Київську Русь шахи привезли з Персії у Х столітті. Це підтверджують розкопки у Києві, Турові,  Вишгороді,  де  були знайдені шахові фігурки.

       Приблизно до XV століття в Іспанії шахи набули звичного для нас вигляду, тоді ж усталилися сучасні правила гри. І в усі часи було багато людей, які бажали позмагатись у цій грі, щоб показати свої знання, уміння мислити. Змагання з шахів проходять на різних рівнях. Гра в шахи - це вид спорту.  Причому, спорт світового масштабу. Недарма  вже багато років  змагання з шахів включено  в офіційну програму Олімпійських ігор. Але які переваги  має ця гра! Вдосконалювати свою майстерність можна весь вік, до глибокої сивини не полишати улюблене заняття. Адже потрібна лише шахівниця з фігурами і достойний суперник.  Грають  вдома, в в парках і скверах, в школах і клубах, грають і в бібліотеках.  Така гра в бібліотеці має свої переваги: крім шахів і столів Вам нададуть і книги, статті з періодики, інтернет-ресурси, які  розповідають багато цікавого про шахи, гросмейстерів, шахові комбінації...

      20 липня світова шахова спільнота  відзначає Міжнародний день шахів. В усьому світі це свято відзначається з 1966 року. Україна приєдналась значно пізніше - в 2011-му.  В цей день  іменинниками відчують себе  стратеги шахових баталій всіх рівнів, які знайшли в своєму житті місце для королівської гри, яка захоплює людей і дає можливість розвивати своє мислення.  

        Запрошуємо всіх любителів і майстрів спорту завітати  до центральної  бібліотеки, позмагатись у грі в шахи, познайомитись з книгами про цю чудову гру та цікаво і змістовно провести час.


Немає коментарів:

Дописати коментар