пʼятницю, 22 грудня 2023 р.

Різдвяні Колядки: музика Радості та Традицій


Найбільш широко і урочисто відзначають українці християнське свято народження Ісуса Христа. Згідно із християнським вченням, Ісус є Спасителем та Сином Божим, який прийшов на світ для того, щоб спасти людство. Тому Різдво – це час веселощів, радості та тепла, а його обрядові традиції додають особливий шарм і значення святам. Ці традиції виникли з давніх часів і перейшли через покоління, залишаючись важливою частиною культурного надбання. Можна сказати, що Різдво, як свято, сягає своїм корінням язичницьких традицій. Рахувалося, що саме Зимове сонцестояння відповідає за завершення темного періоду і має три дні, а точніше ночі (22,23,24 грудня). Потім світло починає перемагати темряву і поступово набирає силу. Тож, наші пращури не дарма вважали Різдво – найважливішим святом, святом світла, нового року, нового циклу. Його святкували 25 грудня.

Починаючи від Свят-вечора і аж до Водохрещі, колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель.

Трохи з історії колядок

Однією з найпрекрасніших традицій цього свята є виконання різдвяних колядок. Кожен з нас, навіть, почувши їх лиш раз у житті, не залишився байдужим. Різдвяні колядки – це не просто спів, не просто музичний супровід, це витвір мистецтва, що сповідує давні традиції та виражає почуття любові та єднання. Вони зберігають красу і дух Різдва, роблячи його особливим і незабутнім для кожного з нас.

Виникнення колядок пов’язане з давніми обрядами і ритуалами, пов'язаними з приходом нового року та поверненням Сонця. З часом ці обряди перетворилися в різдвяні колядки, які люди співали, йдучи від дому до дому, щоб принести світло і радість в інші родини. Є різні тлумачення походження назв «коляда», «колядка». Одні вважають, що Коляда – один із язичницьких богів, який символізував початок нового троку, інші – що його корені у слов’янському слові «коло». Існує ще й думка, що воно йде від назви Нового року у римлян – Сalendae Januarie.

В Україні «колядою» називають власне саме свято («Будьте здорові з Колядою»); величальну пісню («Пустіть-но нас до хати, будемо коляду співати»), винагороду («Он і пан іде, коляду несе, коробок вівса, зверху ковбаса»).

Символіка колядок

Різдвяні колядки нерозривно пов'язані з різдвяними святами і навіть стали їхнім символом. Співці використовують слова, наповнені побажаннями щастя, здоров’я та благополуччя. Музика колядок відіграє роль магічного ключа, що відчиняє серця та робить свято ще теплішим. Донині колядники ходять із сонцесяйною «звіздою», що символізує небесне світило. Робили його зі старих ободів, прикрашали різнобарвними стрічками.

Види колядок

Існує безліч видів різдвяних колядок у різних країнах. Вони можуть бути веселими та ритмічними або витонченими та задушевними. Кожний куточок України вніс свій унікальний внесок у світ різдвяних мелодій, але всі вони об'єднуються загальною метою – висловити радість і любов до ближніх. Недавно встановлено, що пісні мають свою енергетику. Що цікаво, найстарші українські пісні мають величезну енергетику. А саме цікаве – найбільша енергетика саме в колядок і щедрівок.

Найбільш древні, язичницькі пісні колядок зв’язані з темою магічного росту природи і живності, пізніші увібрали в себе і релігійні сюжети.


Традиції виконання

Виконання різдвяних пісень та колядок має глибокі корені у народних обрядах. Музика не тільки додає святковий настрій, але і об’єднує людей. Вона дарує можливість висловити побажання добра та щастя, а спільне виконання колядок укріплює зв’язки спільноти.

Різдвяні колядницькі ватаги під час обходів дворів вшановували всіх членів родини. Вони виконували величальні пісні господареві, господині, їхнім дітям. Зичили їм щастя, здоров’я. Колядників пригощали, віддячували, чим Бог послав, часто запрошували в хату, садили за ошатний стіл. Зерна, розкидані колядниками, підбирали усі до єдиного, зберігали їх, а навесні кидали в землю першими, сподіваючись, що вони забезпечать гарний врожай.

 

Далі буде…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар