четвер, 11 березня 2021 р.

Про землю поговоримо з юристом

Згідно з ч.1 ст. 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

На сьогодні питання надання безоплатної правової допомоги врегульовано  Законом України «Про безоплатну правову допомогу», який набрав чинності 9 липня 2011 року. Так, Законом передбачено надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення - власників земельних ділянок; надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Отримати безоплатну первинну правову допомогу мають право усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, в тому числі іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту.

Звернутися за правовою допомогою можна до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Сьогодні в центральній бібліотеці відбулась зустріч з головним спеціалістом відділу Христинівського бюро правової допомоги Уманського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оленою Лещенко. Питання, які обговорювались цього разу були такими: «Як реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки», «Припинення та поновлення договору оренди землі», «Земельний податок для фізичних осіб». Ці питання хвилюють багатьох. Пані Олена розповіла про роботу цього бюро, відповіла на питання, а також дала буклети, які допоможуть користувачам бібліотеки розібратись у цих питаннях. В разі необхідності, при виникненні невирішених питань, вони дізнаються контактні телефони, адреси установ, конкретних спеціалістів, які зможуть допомогти.

З відділом Христинівського бюро правової допомоги бібліотека співпрацює вже не один рік. Ця співпраця дає гарні результати, адже допомагає вирішити христинівчанам питання захисту від юристів.

А провідний бібліотекар читального залу Світлана Кулеша познайомила присутніх з новинками правової літератури, які надійшли до бібліотеки.

Наші знання права – то наша сила!






Немає коментарів:

Дописати коментар