вівторок, 2 березня 2021 р.

Духовний батько українського народу

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління.

Є таке ім’я і у нашого народу – Тарас Григорович Шевченко.

Велич Кобзаря – у величі всієї України і в особистій долі кожного українця. Цього року ми вшановуємо 207-му річницю від дня народження генія українського народу Тараса Шевченка, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людства. Вся творчість Великого Кобзаря, якою він полонив серця мільйонів людей, зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини. Силою духу, глибиною віри та непохитною волею до боротьби, впевненістю та рішучістю, із якою він писав свої неперевершені твори були, є і будуть рушійною силою у боротьбі українського народу за волю, справедливість та суверенітет.

Без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни. Його творчість невмируща. Життя Кобзаря можна вважати справжнім подвигом у мистецтві, бо він віддав усі свої сили, щоб врятувати український народ, українську культуру та відкрив перед ними шлях у майбутнє. З плином часу все більше переконуєшся, що поезії нашого Кобзаря – то одкровення, які він висловив на адресу минулих, сучасних і прийдешніх поколінь українців.

Тарас Шевченко – це вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях народу. Творчість Шевченка – це святиня, якою дорожить і гордиться український народ. Ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами.

Щоб краще зрозуміти полум’яне слово Кобзаря, його думи, його мрії, в бібліотеках нашої ОТГ організовані книжкові виставки «Високий геній України», «Син волі», «Він – серце українського народу, пророк і геній рідної землі». Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у масових заходах: конкурсах читання віршів «Слова Шевченка – устами нащадків», «Твої вірші, як хліб насущний, потрібні в будні і в свята», вікторинах «Шевченкове перо, Шевченкова палітра», «Слова, яким звучати вічно», ліричні години «Кохання для генія – завжди кохання», літературному квесті «Мандруємо разом з Шевченком Україною» віртуальних подорожах музеями Кобзаря тощо.

Цьогоріч українці відзначатимуть 160-ту річницю перепоховання Т.Г.Шевченка на Тарасовій горі в Каневі,165-ту річницю з часу писання його «Заповіту», 160-річчя з дня укладання його «Букваря» та 60-річчя з дня затвердження Державної премії України імені Т.Г.Шевченка. Цим датам передуватимуть огляди літератури, літературні години, вікторини, конкурси знавців, інтернет-години тощо.

Тож запрошуємо всіх, кому дороге ім’я Кобзаря, переглянути твори Тараса Шевченка та долучитись до його безсмертних творів.







Немає коментарів:

Дописати коментар