пʼятницю, 10 грудня 2021 р.

Гра, що має мільйони прихильників

Футбол – це гра, яка змушує мільйони людей, особливо чоловічої половини людства, вболівати, коментувати, прогнозувати, аналізувати всі ігри. І не має особливого значення, яка команда грає – дворова, збірна міста чи держави. Вболівальники хочуть бачити гарний футбол, гарні передачі і голи. Адже кожен вболівальник охоче поганяє м'яча, покаже свої вміння і спритність. Для справжніх футболістів не існує поганого поля, спеки чи холоду. Потрібні тільки вільна ділянка, ворота і м'яч, а гру вони покажуть. А коли улюблена команда високого класу проводить матч на високому рівні, то мусить чекати і домашня робота, і непопорана скотина, і недосаджений город. Якщо в сім'ї лише один телевізор, він повинен бути на тій програмі, де транслюється матч. А той, хто побував на стадіоні на таких матчах, виніс неповторні враження від тієї атмосфери піднесення, спортивного азарту, бажання підтримати улюблену команду.

У шанувальників футболу всього світу є своє свято – Всесвітній день футболу. Подякувати за нього можна ООН, яка і запропонувала його відзначати 10 грудня кожного року. Таким чином міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери.

Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

Коли вперше з’явилася ця гра точно ніхто не знає. Деякі стверджують, що попередником сучасного футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. На бойовищі, після битви, вони пинали ногами відрубані голови супротивника. Бррр…, жахливе видовище, згодьтеся!

У футбол грали й у Давній Греції і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м’яч». Можна припустити, що граючи в неї, застосовували різноманітні прийоми бойових мистецтв.

В центральній бібліотеці працюють жінки, але серед них виявилися палкі вболівальниці цього виду спорту. Ними організована книжкова виставка, матеріали якої знайомлять відвідувачів з цікавими сторінками з історії футболу, найвідомішими гравцями, досягненнями христинівських футболістів.

Хай і надалі розвивається футбол і хай радує своїх прихильників перемогами і гарною грою!

А ті, хто ще не любить футбол, хутко заучуйте футбольну кричалку «оле-оле-оле» і на трибуну! Будете спокійно споглядати гру виключно до першого пенальті у ворота вашої команди!

Немає коментарів:

Дописати коментар