вівторок, 7 грудня 2021 р.

Магія української хустки


        З давніх давен  хустка для українців була символом  жіночності, вірності,  кохання та  оберегом.  Хустка - це життя, вона пам'ять роду, його святиня і берегиня. 

      Українська хустка приваблює жіноцтво усього світу. Візерунків, кольорів та способів в’язання національного головного убору є безліч, у кожного регіону свої традиції. У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу. Хустина — до церкви, на свято,  на будень,  на весілля доньки, для сватання, на скорботу за померлими… Досліджуючи національну хустку, можна дослідити українську історію.

      Тож, недарма торік в Україні з’явилося ще одне свято - День української хустки, яке відзначають 7 грудня. Воно одразу полюбилося жіноцтву, бо воно  яскраве і колоритне. Бо, де жінка - там і хустка. 

       Українська нація має звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками, тому прекрасна своєю духовністю. Українці, відчуваючи природу, черпали здоров’я, силу і красу з її лона, а творчі сили направляли на зміцнення роду. Українські традиції, свята, обряди, фольклор - це те, що  ми  збережемо і передамо своїм нащадкам - багату та оригінальну культуру, надбану численними поколіннями.

      Барвисту хустину пов'язали у день української хустки і працівники нашої бібліотеки. А іще познайомили користувачів з книгами, які розповідають про хустку, її символіку, значення в обрядах  і житті. В скількох художніх творах звучить розповідь,  а то і ода хустці - біленькій, простенькій, вишитій, гаптованій, терновій, з тороками...
      Хай гарна хустина прикрашає наших дівчат і жінок не лише 7 грудня. Нехай додає їм вроди і краси протягом року та на довгі і щасливі літа.





Немає коментарів:

Дописати коментар