понеділок, 13 грудня 2021 р.

Свято Андрія по-бібліотечному








    Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом В народі це свято називають Калитою.

      Свято є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя. В цей вечір, за традицією,  хлопці робили дрібні капості дівчатам, а дівчата в цей час проводили ворожіння на судженого.  Андріївські вечорниці супроводжувалися жартами, піснями, танцями. Кусали Калиту, їли вареники, вправлялися в майстерності співати пісень - жартівливих, веселих, ліричних.  Ця давня традиція призабутих Андріївських вечорниць - прекрасний витвір людської фантазії призабутої сьогодні, яку хочеться повернути до життя, щоб ожила одна із сторінок  молодості наших предків.

     Щоб зберегти і повернути звичаї і обряди, вірування і свята наших дідусів і бабусь, в бібліотеках нашої громади  проводяться літературні посиденьки, вечорниці, літературно-етнічні години, фольклорини, інформаційні калейдоскопи, уроки народознавства тощо. Ось і до свята Андрія в центральній бібліотеці пройшли літературно-фольклорні вечорниці. З кусанням калити, варениками, конкурсом знавців фольклору. В цей день відвідувачі познайомились з книгами, які розповідають про свято Андрія Первозванного, прикметами цього дня, прислів'ями про це свято. А іще були представлені книги авторів, які маю ім'я Андрій: поета Андрія Малишка, романіста Андрія Любки, "золотого письменника" Андрія Куркова, письменника-белетриста Андрія Кокотюхи...

   Гостею наших вечорниць стала Галина Василівна Бортник, художниця, поетеса, яка свої книги видає під псевдонімом Галина Біла. Наша гостя читала свої нові вірші, співала пісні, мелодію до яких придумала сама, розповідала про свої задуми, творчі плани.  Вона нещодавно провела персональну виставку в Черкаському художньому музеї, тож ділилась враженнями про неї.

    Рік закінчується, а свята продовжуються, тож сьогодні  в


ітаємо всіх Андріїв, Андріївних, Андрійовичів з їх  святом, зичимо всіляких гараздів не тільки в цей день, а на протязі всього життя. І хай живу гарні звичаї нашого народу, хай в мирній і вільній Україні ми маємо змогу святкувати, радіти життю і нести ці обряди молодим.


Немає коментарів:

Дописати коментар