четвер, 10 лютого 2022 р.

Хранитель дому - домовий


  

   Українська міфологія має дуже багато істот, і дуже важко визначити, хто з них існує насправді, а хто дійсно - міф. Серед  них і домовий, розповіді про якого ми чуємо з дитинства. Маленький, але наділений надприродною силою, мудрістю, чесністю, він допомагав родинам, де панували мир, спокій  і любов. Домовика намагались задобрити,  смачно пригостити, зробити подарунок. Щоб не бешкетував, не ховав речі, не куйовдив волосся, а допомагав в усіх добрих справах.


  В календарі є його день - 10 лютого. Саме про домового, хатнього божества, що живе в хаті та піклується про неї та її жителів, або навпаки - шкодить їм йшла розповідь під час години української  міфології "Охоронець і помічник".
 Наші пращури вірили, що він живе в кожній хаті. Старенький, сивий, по самі очі заріс бородою - таким його вони уявляли. Вважали, що він може переміщуватись по оселі, але горе тому дому, який покине домовий. Були спеціальні ритуали забирання домового, якщо сім'я переїжджала в нову хату. Де правда, де домисли, важко зрозуміти, але багато людей доводять, що вони, хоч домового і не бачили, але його присутність відчули.
Останнім часом, з друку вийшли книги, присвячені цьому незвичайному створінню. Перегорнути сторінки цих книг, познайомитись з матеріалами в Інтернеті, а при бажанні подивитись мультфільми про домового.  Як би там не було, але хай нам в житті допомагають добрі сили.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар