середа, 2 лютого 2022 р.

Євген Гребінка - поет-романтик


Окрім Великого Кобзаря, ХІХ століття подарувало українській літературі чимало визначних постатей, чия творчість впливала не лише на формування обличчя культурно-історичної епохи, але й на світогляд та самоідентифікацію нашої нації. Серед таких майстрів слова – Євген Гребінка, в основному відомий українському читачеві як байкар. Хоча він – набагато багатогранніша постать: талановитий лірик, прозаїк, видавець. Зрештою, якби не українець Гребінка, можливо, того ж таки Т.Г.Шевченка не викупили б із кріпацтва. І якби не Гребінка, світ ніколи б не почув чудовий «російсько-циганський» романс «Очи черные»…

А народився майбутній письменник 2 лютого 1812 року на хуторі Убіжище на Полтавщині (тепер село Мар’янівка під Пирятином) в родині відставного штаб-ротмістра Павла Гребінки та Надії Чайковської, доньки знатного пирятинського козака. Український фольклор оточував Євгена ще з раннього дитинства, адже ним опікувалася няня – покріпачена козачка Марія, яка знала сотні українських казок і пісень. Фантастичні образи, легендарні герої, оспівані народом борці за правду і волю тривожили дитяче серце. А вечорами на сімейних чаюваннях мати згадувала полковників і сотників Чайковських, своїх дідів та прадідів. І ці розповіді відклалися в пам’яті хлопчика, аби потім вилитися в писане слово. Мудрості життя навчався Євген і від кріпацьких дітей, серед яких пролинуло його дитинство.

Про місце свого народження пізніше Гребінка писав: «Уже я так думаю, що нема й на світі кращого місця, як Полтавська губернія! І степи, і ліси, і садки, і байраки, і щуки, і карасі, і вишні, і черешні, і усякі напитки, і воли, і добрі коні, і добрі люди – усе є, усього багацько...»

Усього 36 років доля вділила Євгенові Гребінці. Але за цей час він устиг найголовніше – пройти шлях від малороса до українця. На ньому і компроміси двомовності, і славетний альманах «Ластівка», який об’єднав письменників з усієї України і показав, що українською мовою можна писати не «лише саме кумедне, смішне» – це мова великого народу...

З дня народження великого митця минає 210 років. А твори Євгена Гребінки живуть і радують читачів своє щирістю, правдивістю, почуттям гумору. В центральній бібліотеці організована книжкова виставка «Його рукою і серцем керувала любов до рідного краю». Біля неї проведено вікторину «Вірші Гребінки», що стали піснями; літературно-краєзнавчі години «Євген Гребінка і Черкащина» та «Євген Гребінка і Тарас Шевченко», в Інтернет-центрі – літературно-музичну годину «Очі чорнії» – гімн коханню та інтернет-подорож «В краю, де народився Євген Гребінка».

Візьміть в руки книгу Гребінки, прочитайте його твори, відомі зі шкільної лави і ті, які ви прочитаєте вперше, відкрийте для себе поета, байкаря, прозаїка, перекладача, великого патріота України.



Немає коментарів:

Дописати коментар