понеділок, 7 лютого 2022 р.

Болить і досі Афганська війна

Афганська війна... Страшна, безжалісна, чужа... Офіційно вона тривала з 25 грудня 1979 по 15 лютого 1989. Саме той лютневий день став точкою, коли скінчився рахунок втратам наших солдат. Та війна має сумний підсумок. Скільки родин не дочекались своїх синів, які не повернулись до рідного порогу, не обняли своїх рідних, не сказали: «Я живий, я повернувся»... Війна несе смерть, каліцтво, одягає в жалобу серця матерів, дружин, коханих. У війни холодні очі, свій жорстокий, безжалісний рахунок.

Правда про Афганську війну... Вона гірка, жорстока і безжальна. Але нам потрібно її знати. Знати про тих воїнів-інтернаціоналістів, які, вірні військовій присязі, не зрадили їй, не покидали бойових побратимів, коли їм загрожувала смертельна небезпека. Для нас вони – герої: сильні, мужні, сміливі. Вони - взірець вірності військовій присязі.

Про події тієї війни, про мужність наших хлопців в чужому Афгані розповідає книжково-документальна виставка «Афганістан: чужа війна український рахунок», яка розгорнута в центральній бібліотеці. Книги, статті, фотографії тих років, спогади тих, хто пройшов через пекло війни в чужій країні допоможуть відчути той гіркий дух боїв, втрат і силу духу наших, тоді таких молодих «воїнів-інтернаціоналістів». В Інтернет-центрі можна переглянути кінохроніку тих років, подивитись на пам’ятники, які споруджено на честь героїв тієї війни, послухати пісні, народжені в простреленому кулями і вибухами Афгані...

Ми запрошуємо цих, в переважній більшості сивочолих, чоловіків в бібліотеки на зустрічі. Вони розповідають про друзів, а про себе не хочуть. Цього разу гостем центральної бібліотеки став Шафорост Руслан Іванович, воїн-інтернаціоналіст, скромний, привітний, працьовитий, на якого можна завжди сподіватися, як на справжнього чоловіка.




 


Немає коментарів:

Дописати коментар