четвер, 20 жовтня 2022 р.

Світ кулінарної гостинності

20 жовтня в світі – професійне свято кухарів і кулінарів. Це не просто професія, це – мистецтво, Так вважає багато людей, і вони по-своєму мають рацію.

Перші кухарі з'явились на землі, без сумніву, з появою самого людства на землі. Інакше як можна пояснити, що ми ще померли з голоду. Адже в раю Адам і Єва їли фрукти, не готуючи з них ніяких страв.

В наш час приймання їжа, зазвичай, приємна справа. Їжа не тільки вгамовує голод, дає енергію, а й дарує приємні відчуття. Іноді з'їсти щось смачненьке, це ніби маленьке свято. Армія кухарів і кулінарів у світі надзвичайно велика. Вони працюють у великих ресторанах, маленьких кав'ярнях, дитячих садочках, лікарнях, в польових кухнях.

Мудре прислів'я стверджує: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти». І це правда, як правда і те, що їжа має бути смачною, здоровою, корисною. Українці, як і кожен народ, має свою кухню, яка багата неперевершеними стравами і наїдками. Український борщ, наприклад! 1 липня цього року ЮНЕСКО внесла його до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони. А українці щодня споживають його тоннами, цей шедевр кухарського мистецтва.

Якщо чесно, то кожен з нас у щоденному житті – кухар. Чи його хисту вистачає, щоб посмажити картоплю чи яєшню, а хтось годинами чаклує на кухні, щоб порадувати себе і своїх домочадців і гостей вишуканими стравами. Перерахувати все те, що готується на українській кухні, неможливо. Але більша частина цих страв описана в книгах. Книги ці, ілюстровані, з детальними описами, переліком потрібних продуктів, користуються попитом у читачів бібліотеки. В день кухаря ми зібрали ці книги на виставці «Книги про смачне і корисне», біля якої провели годину цікавої інформації «Страви нашого народу».

Книги по кулінарії стануть помічниками і для професійних кухарів, і досвічених ґаздинь, і тих, хто лише освоює цю таку важливу в житті справу.

    











Немає коментарів:

Дописати коментар