20 жовтня в
світі – професійне свято кухарів і кулінарів. Це не просто професія, це –
мистецтво, Так вважає багато людей, і вони по-своєму мають рацію.
Перші кухарі
з'явились на землі, без сумніву, з появою самого людства на землі. Інакше як
можна пояснити, що ми ще померли з голоду. Адже в раю Адам і Єва їли фрукти, не
готуючи з них ніяких страв.
В наш час
приймання їжа, зазвичай, приємна справа. Їжа не тільки вгамовує голод, дає
енергію, а й дарує приємні відчуття. Іноді з'їсти щось смачненьке, це ніби
маленьке свято. Армія кухарів і кулінарів у світі надзвичайно велика. Вони
працюють у великих ресторанах, маленьких кав'ярнях, дитячих садочках, лікарнях,
в польових кухнях.
Мудре
прислів'я стверджує: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти».
І це правда, як правда і те, що їжа має бути смачною, здоровою, корисною.
Українці, як і кожен народ, має свою кухню, яка багата неперевершеними стравами
і наїдками. Український борщ, наприклад! 1 липня цього року ЮНЕСКО внесла його
до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони. А українці
щодня споживають його тоннами, цей шедевр кухарського мистецтва.
Якщо чесно, то кожен з нас у щоденному житті – кухар. Чи його хисту вистачає, щоб посмажити картоплю чи яєшню, а хтось годинами чаклує на кухні, щоб порадувати себе і своїх домочадців і гостей вишуканими стравами. Перерахувати все те, що готується на українській кухні, неможливо. Але більша частина цих страв описана в книгах. Книги ці, ілюстровані, з детальними описами, переліком потрібних продуктів, користуються попитом у читачів бібліотеки. В день кухаря ми зібрали ці книги на виставці «Книги про смачне і корисне», біля якої провели годину цікавої інформації «Страви нашого народу».
Книги по кулінарії стануть помічниками і для професійних кухарів, і досвічених ґаздинь, і тих, хто лише освоює цю таку важливу в житті справу.
Немає коментарів:
Дописати коментар