пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

Провісник української конституційної державності

 

Пилип Орлик – державний і політичний діяч, дипломат, полководець, публіцист, поет, полеміст, – належить до найбільш яскравих постатей не лише української, а й загалом європейської історії першої половини ХVІІІ ст. Високоосвічений, з тонким політичним розумом, знавець багатьох мов, гуманіст, схильний до романтичного й ідеального. Ім’я та діяння гетьмана Пилипа Орлика мало відомі сучасникам. Спадкоємець і продовжувач лінії Мазепи, обраний гетьманом у Туреччині, він усе життя поневірявся по світу – на просторі Європи між Швецією та Отаманською Портою. Більшу частину життя боровся за українську ідею, намагаючись залучити до її здійснення іноземних правителів та можновладців, підняти козацтво та народ України. Нашого сучасника не можуть залишити незворушними слова Орлика про боротьбу за долю України за будь-яких обставин і до кінця: «Який би успіх не мала наша акція, який би не був здобуток зброї, яку ми підняли справедливо, ми матимемо утіху, що працювали навіть з небезпекою нашому життю для слави й величності нашої батьківщини».

Пилип Орлик посідає особливе місце в пантеоні українських гетьманів. Він розробив одну з перших в Європі конституцій, якою, однак, українському народу не вдалося скористатись через втрату державності. Спадкоємець і продовжувач справи Івана Мазепи, він все життя поневірявся по світу – на просторах Європи між Швецією і Оттоманською Портою. Більшу частину свого життя він боровся за ідею української державності, намагаючись залучити до її здійснення іноземних правителів, підняти на боротьбу козацтво й народ України. Пилип Орлик народився 31 жовтня 1672 року. Виповнюється 350 років від дня його народження. Цій даті присвячена книжкова виставка «Гетьман з литовським корінням, з козацьким нутром», біля якої була проведена вікторина «Творець першої Конституції України».

Вивченню життя, діяльності і літературної спадщини присвячено багато наукових робіт, книг, статей. Історики, правознавці, літератори доносять до читачів його ідеї, які вчать і нас любити Україну, нашу багатостраждальну Батьківщину. Конституція Пилипа Орлика відома на весь світ, а сам він асоціюється з боротьбою українців з ненависною диктатурою московії.

Вікторина «Творець першої Конституції України» показала, що христинівчани є гідними нащадками своїх пращурів, знають історію свого народу, в якій ім'я Пилипа Орлика сяє, як зірка в сузір'ї славетних українців.

Ми вивчаємо свою історію, пишаємось нею, примножуємо надбання нашого народу, серед яких і Пилип Орлик, український гетьман, справжній патріот України, творець першої, не тільки української, а й європейської Конституції, талановитий публіцист, письменник, історик. Саме в таких людей нам потрібно вчитись любити Україну і український народ.

Тож запрошуємо познайомитися з книгами, статтями, які розповідають про Пилипа Орлика і той дух любові до свого народу, який витає над нашими гетьманами, нашими патріотами, нашими героями.



  





Немає коментарів:

Дописати коментар