середа, 26 жовтня 2022 р.

Гарбуз – король осені

    

     Признайтесь, хто при слові гарбуз, не згадував: «Ходить гарбуз по городу...»? Напевне, переважна більшість. Гарбуз, вік якого, як стверджують вчені, становить 8000 років, прийшов в Європу після того, як було відкрито Америку.

Гарбуз годує людей, домашніх тварин і птицю, лікує хвороби, насичує наш організм вітамінами, використовується в косметиці, декоруванні інтер’єру, виготовленні дитячих забавок. А в українському фольклорі гарбуз знайшов своє місце серед прислів’їв, приказок, загадок, дитячих віршиків і потішок.

Ніхто достеменно не знає, як виник звичай підносити гарбуза парубкові, за якого дівка не бажала виходити заміж. Дуже гарно описана така подія в багатьох творах українських класиків. 

Всіма барвами слова передавали цей ритуал Іван Нечуй-Левицький, Іван Карпенко-Карий, Михайло Старицький... А Григорій Квітка-Основ'яненко так дотепно описав свого Стецька з його отриманим гарбузом із «Сватання на Гончарівці» що ця п'єса стала однією з найулюбленіших українських театралів.

А в центральній бібліотеці пройшов «гарбузовий» день з виставками, читанням книг, обміном рецептів з цього овочу, переглядом фільму «Сватання на гончарівці» відгадуванням загадок.

Ось деякі книги з нашої «гарбузової» полички:

















Немає коментарів:

Дописати коментар