понеділок, 3 квітня 2023 р.

Війна очима юного історика

Війна триває з 24 лютого 2022 року. Це офіційна дата повномасштабного вторгнення рф на нашу землю. Очманілі незрозумілою для нормальних людей ідеями керівників кремля, нелюди несуть в Україну смерть, руйнування, горе. Такими ці нелюди стали не за один день. Їх роками готували до цієї війни, возвеличуючи себе, брехнею поливаючи нас, нашу історію, нашу культуру.

В цьому рашистська пропаганда домоглася свого - великий відсоток жителів цієї країни підтримують свого президента і війну, яку вони ведуть на нашій землі.

Про це задурманення росіян говорять, сперечаються, щось доводять, щось заперечують. А учениця 11-Б класу Христинівського ліцею № 1 Христинівської міської ради Дар’я Макарова, переселенка з міста Гола Пристань Херсонської області, яке знаходиться під тимчасовою окупацією рф, презентувала своє наукове дослідження: «Російська пропаганда у російсько-українській війні 2022 року». В центральній бібліотеці відбулося засідання методичного об’єднання вчителів суспільнознавчих дисциплін, на якому призерка ІІ-го етапу конкурсу Малої академії наук і висвітлила своє бачення цієї теми. Предметом цього дослідження є інформаційна база, сформована владними структурами рф, яка використовується пропагандистською системою цієї країни з метою маніпуляції свідомостю населення власної країни та країн світу, в першу чергу – України. Вивчала вона і інші публікації дослідників цього питання.

Всі знають і розуміють, що історію потрібно знати, щоб не повторювати помилок минулого. Але це – не про росію, яка неодноразово переписувала і перекручувала події, висвітлюючи їх в світлі, вигідному для них (це йде ще з часів петра І, катерини ІІ, більшовиків, єльцина тощо)

Корені російської пропаганди проростають з далекого російського минулого. В них є досвід, є спеціалісти, пропагандисти. Телебачення настільки задурманили мізки багатьом, що вони не бачать і не хочуть розуміти очевидних речей. Не впливає на них і те, що весь цивілізований світ не визнає права рф окуповувати країну, яку визнали всі держави. Це як в анекдоті, коли вся рота йде не в ногу, а один солдат іде в ногу.

Наукова робота Дар’ї Макарової цікава, змістовна і актуальна. Зрозуміло, що вона вивчила не всі існуючі публікації – адже це просто неможливо. Але з того об’єму матеріалу вимальовується чітке бачення і розуміння теми.

Наукові керівники Дар’ї – учителі історії Ж.В.Новицька та Р.В.Страдецький. І їхнє схвалення – підтвердження того, що ця наукова робота ґрунтовна, цікава і актуальна.

Побажаймо Дар’ї подальших успіхів у її навчанні, наукових дослідженнях, вивченні історії. З її патріотичним настроєм з неї буде гарний історик, який знатиме минуле України і ділитиметься своїми знаннями з іншими.

Україна обов’язково переможе!






Немає коментарів:

Дописати коментар