середу, 11 жовтня 2023 р.

«Енеїда» святкує ювілей

Пройдуть роки, та житимуть народи.

І так, як ми, як з нами це було –

Над книгою твоєї «Енеїди»

нащадки схилять радісно чоло.      

225 років тому, році Іван Котляревський, якого визнано «батьком» сучасної української літератури, написав свою безсмертну «Енеїду». Було це в 1798 році. А «асновоположнік соврємєнного русского язика» Сашко Пушкін ще й не народився. То хто кому перший письменник?

1798 року з Петербурга почала свій славний шлях українська «Енеїда» Івана Котляревського. Говоримо про друкований текст поеми, бо в рукописах вона набула поширення ще раніше.

«Енеїда» – перша масштабна пам'ятка українського письменства, укладена розмовною українською мовою. Ця поема започаткувала становлення новочасної української літератури. Поема написана в добу становлення романтизму і націоналізму в Європі, на тлі ностальгії частини української еліти за козацькою державою, ліквідованою росією в 1775-1786 роках.

Чим же приваблює українців «Енеїда» Івана Котляревського ось уже третє століття? Як і оригінал, сюжет описує пригоди троянського отамана Енея, проте у викладі українського класика, вони подаються в антуражі тогочасної української культури. Після зруйнування Батьківщини ворогами, Еней разом з козацьким військом шукає місця, де зміг би заснувати майбутню імперію. У поемі названі українські імена та назви міст.

Дослідники його творчості підрахували, що у творі майже 7000 слів. Кожне слово несе нам інформацію про предмети українського побуту: тут одяг, взуття, головні убори дівчат, заміжніх жінок і чоловіків, тканини, меблювання, начиння, продукти харчування, сільськогосподарські знаряддя, музичні інструменти, народні обряди, звичаї, танці, ігри, гуляння, хвороби... Автор змальовує предмети домашнього вжитку, хатній інтер'єр які свідчать про неабияку майстерність українців у всякому ремеслі. А як зумів описати українські страви Котляревський! Читаєш, і слина котиться. Це своєрідна маленька енциклопедія українознавства.

Ім’я письменника-гуманіста, першого класика нової української літератури стало поступово виходити за межі Вітчизни й на сьогодні вже широко відоме у світі. Вихід у світ «Енеїди» стало епохальною подією в культурному житті України. Адже це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою. На той час українська мова, внаслідок цілої низки указів російської влади, поступово витіснялася з ужитку. Навіть церковні служби змушували правити церковнослов'янською. Відтак, твори Івана Котляревського започаткували новий етап формування української літературної мови.

Вже 225 років українці в усьому світі щиро сміються над пригодами Енея, «парубка моторного», троянця в козацьких шароварах і жупані, що змушений покинути сплюндрований ворогами рідний край. В підтексті поеми зашифрований цілий пласт нашої історії. Не дарма Іван Котляревський працював над своїм дітищем 40 (!) років. Так під полтавськими зорями засяяла в українському красному письменстві славнозвісна «Енеїда». Її читали не тільки освічені люди – навіть неписьменні селяни-кріпаки вивчали її напам'ять, передавали наступним поколінням.

Ми маємо змогу взяти книгу, розгорнути і почитати її. Можна, звісно, скористатися Інтернетом і послухати поему у виконанні акторів.. Але давайте висловимо повагу до цього твору і його автора саме читанням книги. Є в бібліотеці різні видання цієї книги, з ілюстраціями талановитих художників, які і зібрані на книжкових виставках. Крім самої «Енеїди» бібліотекарі пропонують статті літературознавців і істориків про цей твір, про самого Котляревського та про той час, коли він писав свій безсмертний шедевр. А ще запрошуємо на літературні читання, вікторини, конкурси знавців тощо.

Гарного Вам читання, а нам усім – Перемоги. Все буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар