неділя, 13 листопада 2022 р.

Співець любові до України

       Художній світ, створений поетом Андрієм Малишком  це великий і щедрий дар рідній Україні, своєму народові. Ввійдемо ж у нього, в цей художній світ, придивимось і переконаємось  це свята правда.

Кожна сторінка його біографії вилилася гарними поетичними рядками.

«Ота стежина в нашім краї», де пройшло його дитинство, почалася в Обухові, що за 45 км. на південь від столиці України , серед своєрідної природи, де поєдналися напівгірські краєвиди з широчінню Дніпра, де за переказами з діда прадіда мешкав рід Малишків.

У поетового діда було три сини: Микита, Самійло та Гнат. Наприкінці 90-х років ХІХ ст. середній Самійло одружився з дочкою місцевого селянина Ївгою. Вони й стали батьками майбутнього поета Андрія Малишка.

14 листопада 1912 року в них народився син Андрій, який душевно, гарно і трепетно оспівав свою сім'ю, Україну.

«Сім’я наша, – згадує він, – була велика, – одинадцятеро дітей та батько з матір’ю, старенька бабуся. Землі ж батько мав біля двох десятин – всіх не прогодуєш. Хочеш не хочеш, доводилося займатися шевським ремеслом, а в засушливі роки ще навесні мусив був іти зі своїми сусідами на заробітки в далеку Таврію, в бориславські і каховські степи».

Повертаючись думками у своє дитинство, поет пише чудові вірші, які беруть за душу вже не одне покоління українців.

Поет з дитинства був залюблений у музику. Він вправно грав на баяні, любив народну пісню і думу, які чув від матері , високоталановитої людини, що знала безліч пісень , чудово їх виконувала.

Найкращі риси свого різнобічного хисту , насамперед поетичного , він успадкував від матері. Від неї він навчився любити і шанувати пісню. Від неї ж перейняв ці дорогі скарби народу й з ними пішов у світ, щедро засіваючи широкі лани поезії добрим, людяним словом.

Його дитинство було нужденне, але освітлене родинною злагодою і материнською ласкою, наукою шляхетних вчителів. Маючи тонку і вразливу душу, вірне, спостережливе око, природний талант, майбутній поет свідомо і підсвідомо вбирав у себе звичаї народу, перлини його поетичної творчості, його духовне багатство, лад рідної мови, щоб потім на цьому родючому ґрунті виростити свою оригінальну, самобутню , чарівну поезію.

Про Андрія Самійловича Малишка, Поета-пісняра, про Людину і Патріота можна розповідати багато цікавого. Ці знання творчої біографії А. Малишка поглиблювали працівники бібліотек-філій центральної бібліотеки Христинівської міської ради під час засідання клубу «Письменник і час».

Його вірші можна читати, декламувати, співати. Їм жити вічно. Адже вони про українців і про Україну.



Немає коментарів:

Дописати коментар