понеділок, 28 листопада 2022 р.

Волонтерство - стан душі

     Волонтером стають не за освітою чи дипломом, а за поривом душі. Не існує курсів чи навчальних закладів, які вчать бути помічником тим, хто поряд, хто потребує допомоги і захисту. Не можна стати волонтером з принуки чи наказу, єдиний, хто може дати такий наказ – це власне серце. Волонтер немає нормованого робочого часу, вихідних і відпусток. Нагальна потреба, телефонний дзвінок чи повідомлення – і волонтер включається в роботу по допомозі, визволенню, лікуванню, транспортуванню, збору коштів, потрібних матеріалів...

Саме таким волонтером, безкорисливим і чесним, справедливим і толерантним є Оксана Зайцева, юрист за освітою, провідний бібліотекар центральної бібліотеки. Її активне волонтерство триває десь 7 років. Спочатку це було зооволонтерство, яке проросло з любові до тварин, особливо бездомних. Ця любов до друзів наших менших – від батьків, Наталії Іванівни і Юрія Миколайовича Сухецьких.

Коли її наречений Максим Зайцев добровольцем пішов в АТО, допомога тваринам стала для неї порятунком самої себе від туги і хвилювань. Наставниками своїми вона вважає Яніну Тиховську та подружжя Лісовенків, для яких у справі рятування тварин немає вихідних і відпусток. Саме завдяки їм було встановлено пам'ятник песику Жовтому, який став символом людської жорстокості і людської доброти. Дочекалась Оксана свого судженого, вони стали на весільний рушник, поєднали долі, життя, адже крім кохання їх об'єднує спільність поглядів і інтересів. Зараз і їх син Любомир любить тварин, розуміє, що так повинна чинити добра людина.

Після 24 лютого ми змінились всі. Ми стали добрішими, відповідальнішими, турботливішими. Ми зрозуміли, що наша сила в згуртованості і єдності. Без цієї сили нам не перемогти. Трагедія в нашій країні стала і для пані Оксани поштовхом активізуватися у своїй волонтерській діяльності. Вона зрозуміла, що один у полі може бути воїном, але не довго. Центральна бібліотека стала волонтерським центром, бібліотечні працівники – волонтерами, а організаційним ядром стала наша Оксана. Запити і потреби, джерела забезпечення і інформування вона взяла на себе. Їй довіряли, тому люди буквально через декілька хвилин зносили і звозили все, чого потребували наші вояки і тероборонівці: кошти, обладнання, телефони, продукти, одяг, взуття, запчастини, інструменти для хірургічного втручання, ліки, предмети гігієни... Всього і не перелічити. Христинівчани показали, наскільки вони вболівають за наших хлопців, які зі зброєю в руках відстоюють нашу землю. Для нас вони всі рідні і близькі. Волонтерська допомога продовжується: скільки зібрано коштів на каски, бронежилети, запчастини, дрони, рації, тепловізори, корм для собак на передовій! Оксана Юріївна дійсно не одна, в неї багато друзів і однодумців, які допомагають і радять. Це і колишні друзі по навчанню, і нові побратими, серед яких і громадяни інших країн, зокрема Польщі і країн Балтії.

Сама Оксана свою діяльність вважає скромним внеском у ту справу, яку ми робимо всією громадою, всією державою. Вона захоплюється тими, хто доставляє все потрібне на передову. Але якби не робота волонтерів у тилу, то і на фронт би возити було б нічого.

Бідкається Оксана, що не може допомогти всім. Але те, що робить вона з іншими волонтерами – це внесок у нашу Перемогу.


Немає коментарів:

Дописати коментар