середа, 16 листопада 2022 р.

Крила його мужності


     15 листопада  виповнюється 100 років з дня народження легендарного льотчика, уродженця села Велика Севастянівка, Івана Григоровича Драченка. Він один з чотирьох  повних кавалерів ордена Слави, удостоєних звання Героя радянського союзу. І єдиних льотчик в тій війні, чия орденська книжка має записи про такі нагороди.

   


                                                                                                                                                                                     Його бойовий шлях - більше сотні   бойових вильотів , знищені ворожі автомобілі, танки, склади з боєприпасами... 14 серпня 1943 року, рятуючи командира полку, пішов на таран фашистського літака. Поранення, полон, втрата ока,  втеча з полону, лікування в госпіталі.  І обманувши медичну комісію, знову сів за штурвал літака. Ненависть до ворога, жага помсти і віра в Перемогу надавали сили.  Його бойовий шлях - це військові нагороди. Він беріг їх, але ніколи ними не хизувався. 

    Після Перемоги жив у  Києві, але часто приїжджав на рідну Христинівщину, в своє село.  Ще живі великосевастянівці , які його пам'ятають, які зустрічались з людиною-легендою.

     Він залишив по собі гарну пам'ять у нащадків і земляків.  В день його 100 -літнього ювілею в  бібліотеках Великої Севастянівки  пройшли години мужності, а в центральній бібліотеці в краєзнавчому куточку пройшла година патріота  "Мужність і відвага Івана Драченка".

     Ми пам'ятаємо подвиг наших дідів і прадідів, які захищали Батьківщину від фашистів. Сьогодні їхнім онукам і правнукам довелося взяти в руки зброю, щоб захистити Україну, її волю і незалежність.

Немає коментарів:

Дописати коментар