середа, 9 листопада 2022 р.

Мова - скарб, який не можна загубити

«...Бережіть природу і мову, щоби справжніми бути людьми,

Пісню мами, її колискову, що уперше почули дітьми.

Все робіть, щоб річки не міліли і ліси хай піснями цвітуть,

І щоб мовою рідною вміли Україну свою оспівать...»

 

«Звідки пішла Руська земля і хто в ній найперший почав княжити», – цими словами починається літопис. У ньому печерський чорноризець Нестор зумів показати історію нашої держави на широкому тлі світових подій. Науковці стверджують, що у середньовічній історії немає прикладів рівних цьому літопису.

З часу винайдення писемності почався період документальної історії людства. Адже стало можливим не лише мовну інформацію, а й закріпити її не просто на папері, а й у часі.

Нам у спадок наші предки передали серед інших духовних скарбів мову. Першим до нас приходить слово. З маминою колисковою, бабусиною казкою, першою дитячою книжкою. Без мови ми не були б людьми, не змогли б створити все те, що нас оточує і що ми залишимо для майбутніх поколінь. Мова звучить щогодини, щомиті. З екранів телевізорів, з соціальних мереж, в спілкуванні з оточуючими, рідними. Ми пишемо контрольні і диктанти, дисертації і реферати, листи і вітальні листівки, есемески і коментарі. Ми читаємо книги, газети, журнали. З них ми черпаємо різну інформацію, дізнаємось новини, вивчаємо історію.

До сьогоднішнього свята писемності в центральній бібліотеці організовано книжкову виставку «Слова єднаються у мову, а ми із ними – у народ», біля якої була проведена вікторина «З історії виникнення слов'янської писемності» та інформина «Цікаві факти про рідну мову».

Багата і милозвучна наша рідна мова!

Бережімо її, вивчаймо, плекаймо, пишаймося нею!

Немає коментарів:

Дописати коментар