середа, 9 листопада 2022 р.

Мова єднає Україну

Ми пишаємось тим, що ми українці. Ми любимо свою державу і свою мову. Українська мова - наша гордість і наш скарб. Впродовж століть українську мову забороняли, намагались її викорінити, переслідували тих, хто виступав поборником мови пращурів. Зараз уже відомі циркуляри, укази і закони, які мали знищити, принизити стерти мову нашого народу. Наша мова визнана однією з найкрасивіших, наймилозвучніших мов у світі. У нас іде війна, жорстока і кривава. І нам знову доводиться захищати свою землю і свою мову.

Сьогодні українці відзначають День української писемності і мови. Цей день обрано не випадково, адже  сьогодні вшановує українського літописця Нестора. Дослідники вважають, що з його праць починається  українська писемність.

Мова єднає Україну. Це розуміють наші вояки на фронті, наші волонтери, всі свідомі українці. Розуміють це і бібліотечні працівники. Адже книги є носіями нашої культури і нашої мови. Бібліотекарі Христинівської громади з 2016 року співпрацюють з Мангушською бібліотекою Донецької області. Ми часто проводити онлайн-спілкування, під час яких обмінювались досвідом роботи, знайомились з історією наших міст, з письменниками і поетами... Зараз Мангуш під тимчасовою російською окупацією.  Частина мангушських бібліотекарів виїхали в Кіровоградську область. Саме з  цими колегами, які змушені залишити свої домівки, ми і продовжуємо співпрацювати. В День української мови і писемності ми провели поетичну інтернет-годину, під час якої поети-аматори  Христинівщини і Кіровоградщини читали свої вірші. Від імені христинівчан зі своїми віршами про рідну мову  і Україну  виступила Ольга Шарандак.  Наші земляки знають пані Ольгу, як талановиту поетесу.  Свої вірші вони читає друзям, рідним, виставляє їх у соціальних мережах. Її поетичні твори актуальні, гарні, мелодійні і душевні. 

По ту сторону монітора – майстри поетичного слова з Кіровоградщини – Юлія Баришнікова та Валерій Добровольний з Донеччини. Вони   познайомили нас із своїми поезіями, в яких звучали слова гордості за нашу мову і народ.  Наша мова, яку називають калиновою і світанковою, солов'їною і неповторною,  єднає нас, закликає до боротьби за нашу волю і незалежність.  Віримо, що незабаром ми піднімемо жовто-блакитний  прапор Перемоги. І їй, такій бажаній і очікуваній, Перемозі наші поети напишуть нові вірші рідною, українською мовою.


Немає коментарів:

Дописати коментар