понеділок, 27 січня 2020 р.

Голокост - шрам на серці людства

      Сьогодні горять свічки на екранах телевізорів, лягають квіти до могил і пам'ятних знаків, втирають сльози рідні тих людей, які стали жертвами ненависних нацистів в роки Другої світової війни. Мільйони закатованих, розстріляних, спалених живцем в краматоріях  і душогубках...Євреї, цигани, душевнохворі поплатились своїм життям за антилюдські амбіції нацистів. Тисячі могил, розкиданих по всій Європі, є свідками того страшного злочину, коли вбивали за належність до національності.

27 липня 1941 року Христинівка злякано дивилась на мотоциклістів, танки і машини, які, здіймаючи куряву, з'явились встановлювати "новий порядок".  Маленьке містечко, яке нараховувало лише кілька вулиць, де в маленьких будинках  жили українці, поляки, білоруси, євреї, стало свідком великої трагедії. В той час в Христинівці жило багато євреїв, вони працювали на залізниці, в школі, в установах і організаціях. При зустрічі, вони розмовляли своєю мовою, відзначали свої свята, співали свої пісні. І це нікого не бентежило, нікому не заважало. Коли почалась війна, багато євреїв евакуювались. Але виїхали не всі - хтось не встиг, комусь завадила хвороба чи народження маленьких дітей, хтось просто не захотів отак взяти все і покинути.  В перші дні окупації з'явилось оголошення для всіх євреїв: "З'явитись з документами, грішми, коштовностями...Хто не підпорядкується цьому розпорядженню, буде розстріляний..." Доля для них була уготована дуже страшна: зібрали всіх, повантажили на машини, вивезли на єврейське кладовище, заставили викопати велику яму. Потім  цих людей, оповитих жахом неминучої смерті, розстріляли. В яму падали мертві, поранені, непритомні. Солдати-окупанти оточили цю могилу, не підпускаючи нікого. А очевидці стверджували, що іще кілька днів земля на могилі шевелилась, з-під землі лунали стогони...

Такі могили в нашому районі є в Кузьминій Греблі, Талалаївці... Це менші за масштабами  місцеві "Бабині Яри"...

Бібліотечні працівники збирали матеріали про ті страшні події, записували свідки очевидці. Цей матеріал використовується при проведенні годин пам'яті, вечорів скорботи, краєзнавчих уроків. В центральній районній бібліотеці організована книжково-документальна виставка-реквієм, яка закликає пам'ятати той страшних злочин Голокосту, щоб ніколи той жах не повторився.  Під час проведення історичної години "Болить людська пам'ять..." використовувались спогади христинівчанки Ади Семенівни Медушевської, які свого часу записали бібліотечні працівники.  Нам потрібно берегти цю пам'ять, передати її нащадкам, щоб така трагедія не прийшла більше на нашу квітучу планету.


       

Немає коментарів:

Дописати коментар