четвер, 9 січня 2020 р.

Поетична круговерть: "Світ, який - мереживо казкове! Світ, який - ні краю , ні кінця!" (В. Симоненко)

     Саме в цей день, 8 січня могло б виповнитись 85 років відомому українському поету , журналісту, правозахиснику Василю Симоненку – одному з найяскравіших представників покоління «шестидесятників», який увійшов в історію української літератури, як визначна постать в боротьбі за державний і культурний суверенітет нашої держави.
     З приводу ювілейної дати, бібліотека для дітей провела в цікаву подорож творами Василя Андрійовича своїх маленькиї читачів . До уваги всіх присутніх був презентований відеоряд про нелегкий та тернистий життєвий  шлях  поета .
        Маленькі відвідувачі та бібліотекарі декламували вірші, такі відомі як: " Лебеді материнства", " Ти знаєш, що ти - людина?", " Вона прийшла...", " Україно, п'ю твої зіниці" та ті, які не так часто звучать , але є не менш прекрасними , як і вся творчість Василя Андрійовича - " Чари ночі", "Українська мелодія", " Земле рідна , мозок мій світліє...", не оминули увагою й казку " Цар Плаксій і Лоскотон".
   Нажаль, життя письменнника було дуже коротким. 1962 року В.Симоненко разом з А.Горською та Л.Танюком виявили місця поховання розстріляних НКВД на Лук’янівському та Васильківському цвинтарях, в Биківні, про що й було зроблено заяву до міської ради. У 1963 році Симоненко був жорстоко побитий кагебістами на залізничній станції Шевченка у місті Сміла, після чого він переніс відмову нирок і невдовзі помер у головній обласній лікарні 13 грудня 1963. Хоча й досі офіційною причиною його смерті зазначається "рак нирок".
    Радянська критика в перше десятиліття по смерті Симоненка намагалася паралізувати вплив його самвидавної поезії цілковитим замовчуванням її, одночасно канонізувати спадщину померлого поета, як бездоганно «партійну», але в подальшому, за виразної тенденції до замовчування творчості Симоненка загалом, розпочато ревізію її, як несумісної з «партійністю». Навіть через багато років по смерті письменника, його вічні твори, залишились посланням для майбутніх поколінь де йдеться про те, що потрібно жити, любити, шанувати рідну землю і боротись, як би важко не було...
Світ який — мереживо казкове!..
Світ який — ні краю ні кінця!
Зорі й трави, мрево світанкове,
Магія коханого лиця.
Світе мій гучний, мільйонноокий,
Пристрасний, збурунений, німий,
Ніжний, і ласкавий, і жорстокий,
Дай мені свій простір і неспокій,
Сонцем душу жадібну налий!
Дай мені у думку динаміту,
Дай мені любові, дай добра,
Гуркочи у долю мою, світе,
Хвилями прадавнього Дніпра.
Не шкодуй добра мені, людині,
Щастя не жалій моїм літам —
Все одно ті скарби по краплині
Я тобі закохано віддам.

Немає коментарів:

Дописати коментар