четвер, 30 січня 2020 р.

Історична година до Дня соборності та урок літературної пам'яті до Дня Героїв Крут

Україно, ти моя молитва,
Ти моя розпука вікова…
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права. (В. Симоненко "Україно, п'ю твої зіниці...")
       Здається, в цих рядках закарбувалась вікова історія українських земель, починаючи ще з часів Київської Русі і аж до сьогодення. Вічна боротьба за право бути в межах суверенних кордонів, прагнення до єдності територіально, духовно і культурно, вічні пошуки компромісу в середині українського національного осередку і соціуму загалом, пошук ефективних методів і способів протистояння зовнішнім загрозам. Саме тому, ми маємо в своєму календарі трагічні й драматичні дати, що, ніби, випечені гарячим залізом на серці, бо будь-яка важлива подія, яка  для українців є святковою, часто є результатом важкої боротьби, втрати мільонів життів найкращих доньок та синів . Тож, часто, наші посмішки гірчать полином печалі за тих, хто назавжди залишився молодим, бо віддав своє життя за Україну. 
       22 січня в рамках історичної години "Одна Батьківщина і двох не буває" учні  8 - А класу школи №1  відвідали захід присвячених знаменній даті об'єднання УНР та ЗУНР в  єдинну суверенну державу. Ця подія відбулась 22 січня 1919 року і, хоча, через внутрішні чвари і непорозуміння серед українських державотворців , об'єднаними українські землі залищились дуже недовго, це був переломний історично момент в державотворчості нашої країни. Всім присутнім був представлений відеоряд про передумови , собливості і наслідки підписання документа "Акт злуки", та огляд літератури де, можна поглиблено дослідити це питання. На завершення, всі присутні утворили символічний живий ланцюг на знак нашої нерозривної територіальної , національної, духовної і культурної єності .
       29 січня  1918 р.-  ще одна, вже трагічна, дата, присвячена загиблим героям у боях під Крутами, в контексті уроку історичної пам'яті  " Згадаймо юність , що горить під Крутами" . Учням була представлена книжкова виставка, огляд  історичної літератури, відеоряд " Крути - розстріляна юність", екранізація історичної подіїї в сучасному українському кінематографі -  "Крути 1918". Пам'ять про безцінний подвиг студентів, які в кількості близько чотирьохсот осіб виступили проти чотирьохтисячної більшовицької армії Муравйова. У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Бересетейський договір, який врятував молоду українську державність. Ми пам'ятаєм їх безцінну жертву та несемо в серцях вічну пам'ять про світлі душі юнаків, передаючи  факел іх боротьби наступним поколінням українців...Слава Україні! Героям Слава!

 На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців.
Славних, молодих...

На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.

На кого посміла знятись
 Зрадника рука? —
Квітне сонце, грає вітер
 І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
 Свій коханий край.


Вмерли в Новім Заповіті
 З славою святих. —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.
                    Павло Тичина

Немає коментарів:

Дописати коментар