середу, 29 січня 2020 р.

Крути - це сум і біль, і вічна слава України

     Щороку 29 січня в Україні відзначають  День пам'яті  Героїв Крут. Трагічна загибель Студентського  куреня біля залізничної станції під Києвом стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. 102 роки відділяють нас від того героїчного бою, коли на заклик  Центральної Ради стати на захист  Батьківщини, відгукнулася патріотично налаштована молодь.
     В роки незалежності України відкрились замовчувані десятиліттями імена і  факти, пов'язані з тими героїчними подіями. Вийщли з друку нові книги, статті, спогади, роздуми, історичні дослідження. Тепер ми маємо змогу знати правду про крутянських героїв.
  Їх    подвигу  була присвячена година патріота  "Нев'янучий вінок пам'яті героїв Крут", який пройшов у центральній районній бібліотеці. Його учасниками стали учні
 9-А  класу Христинівської ЗОШ №1 з класним керівником Кормільцевою О.З.
      Ведучі години патріота провідні бібліотекарі Світлана Кулеша і Олена Панасенко провели історичний екскурс в ті тепер такі далекі, але героїчні дні, розповіли, студенти, яких навчальних закладів Києва записались добровольцями у Студентський  курінь імені  Січових стрільців, хто командував цими мужніми юнаками.  Бій для них закінчився трагічно, але ніщо не зломило дух і патріотизм  героїв. Розповідь про той бій, про настрої патріотів доповнюють  відео-матеріали: віртуальна подорож по музею   Крутянського бою, кінокадри тих часів, фотографії, пісні про Крути, той бій і мужність молодих українців, про їх похорон і перепоховання на  Аскольдовій  могилі.
     Не всі знають, що в тій битві брали участь і уродженці Черкащини: Валентин Отамановський, Петро Дяченко, Юхим Тригуб, Олександр Попович, Іван Шарий. А в селі Вереміївка Городищенського району є могили трьох юнаків, які померли від поранень в тому жорстокому бою. Їх могили доглядають вереміївці ось уже стільки років...
      До проведення цього масового заходу старшокласники готувались: читали книги, підібрали та вивчили вірші українських поетів різних часів, які схиляють свої голови перед пам'яттю тих героїв. Проникливо, ніби приймаючи естафету героїзму, читали вірші Олександр Ящук, Євген Руденко, Аліна Цехмайструк,  Сергій Костенко, Ліза Левченко, Віка Борейко, Марина Юрчишина, Олександр Захарук.
       Події під Крутами в 1918 році є прикладом боротьби молоді за цілісність і незалежність держави, і перегукуються із подіями сьогодення. Молоді військовослужбовці, добровольці відстоюють українську територію від просування  російських окупантів. Ворог у них жорстокий і немилосердний, тому гинуть наші герої від ворожих куль і снарядів. Присутні вшанували імена наших земляків, які  віддали своє життя за Україну на її сході.
     Провідний бібліограф районної бібліотеки  Наталя Сухецька  провела огляд книжкової виставки "Юні оборонці Батьківщини", розповіла про книги, статті, які висвітлюють подвиг героїв-захисників України. Показала присутнім і інфотеки, буклети, біобібліографічні матеріали, виготовлені працівниками районної бібліотеки.
      Не одне покоління  українців боролось за те, щоб вільно і величаво звучав гімн  вільної і незалежної України. Саме ним і закінчилась наша зустріч, яка довела, що юні христинівчани ростуть справжніми патріотами України.













       



                              

Немає коментарів:

Дописати коментар