середу, 8 січня 2020 р.

Журналіст-дипломат з Івангорода

   Серед наших знаменитих земляків  Володимир  Лазарович  Чорний - єдиний дипломат  незалежної України. Він віце-президент ГО "Українське товариство  зовнішньої політики", автор багатьох статей, есе, книг. Особливою популярністю користується його остання книга статей, спогадів, документів "Облога. Від Переяслава й донині". Ця книга - результат багаторічної клопіткої праці. Хоч у книзі багато автобіографічного матеріалу, вона , ніби підручник з історії, розкриває  сторінки минулого села Івангород, Христинівщини, України.
       Цікавою є біографія Володимира Чорного: народився 30 грудня 1929 року в селянській родині, закінчив місцеву семирічку, пережив німецьку окупацію, має диплом з відзнакою Київського річкового технікуму, служив в армії, був начальником  першого комсомольського ешелону будівельників, які виїжджали на освоєння цілинних земель в Казахстан. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т.Г .Шевченка.
    В нього за плечима  - журналістська робота в  центральних газетах, посади: зав.відділом преси та інформації  Товариства культурних зв'язків  з українцями за кордоном,  начальника відділу преси , члена колегії Міністерства закордонних справ України. Був представником  України в  Комітеті ООН з інформації,  секретарем  Комісії з проведення Року ООН і Міжнародного Року миру, керівником  прес-центру Всесвітніх форумів українців.
      Багато зробив для зростання авторитету України, перебуваючи на посадах радника-посланника, Тимчасового Повіреного у справах України в Латвійській Республіці. Заснував, будував і чотири роки очолював  перше українське дипломатичне представництво в  Балтії. Його дипломатичний ранг - Надзвичайний і Повноважний Посланник України 2-го класу. Був він і помічником-консультантом народних депутатів України з питань міжнародного життя та євроатлантичного співробітництва. Був автором Закону про міжнародні договори України.
   Володимир Лазарович має  нагороди від організацій Товариства Дружби з Україною багатьох країн, нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради України, 5 медалями. А іще він пишається тим, що земляки в 2001 році обрали його Почесним громадянином Христинівського району.
      Вітаючи свого земляка з ювілеєм, зичимо йому здоров'я, наснаги, енергії, плідної праці. Чекаємо його нових книг, статей, есе.
      Розповідаючи користувачам бібліотек про талановитого нашого земляка, в Івангородській бібліотеці і в літературному музеї районної бібліотеки організували книжкові виставки, де зібрали  матеріал  про нього. Тут ми проводимо бесіди, літературні години, коментовані читання його творів. Байдужих серед слухачів немає. Це і є найвищою оцінкою його творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар