субота, 3 грудня 2022 р.

Нам є в кого вчитися...






Цього року виповнюється 300 років з часу народження на нашій землі великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди. Він, і через три сотні літ від дня народження, залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі для нас.

Сьогодні ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. У цій дорозі нашими провідниками буде найулюбленіший учень Григорія Савича і його перший біограф Михайло Ковалинський, науковці Леонід Махновець, Олекса Мишанич та майстри художнього слова Ізмаїл Срезневський, Василь Шевчук. А також надійними путівниками стануть для нас твори і листи Григорія Сковороди.

Двадцять п'ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній.

За способом життя — чернець без ряси, мандрівник, самітник.

За способом мислення — філософ, богослов, містик, єретик.

За способом діяння — учитель, письменник, проповідник, «мандрівний університет». Великий оригінальний чоловік

Його вітали архимандрити і єпископи, сільські священики і звичайні прості люди, прикуті своїми обов'язками до монастирів, церков, сіл, пасік, хуторів.

Кого вони бачили в Сковороді — паломника, прочанина, музику, піїта, дивака, невдаху, порадника чи пророка?

І чи розуміли вони, до якого високого обов'язку покликав його внутрішній ангел, що віддаляв його від усяких прихильностей і, роблячи його пришельцем, переселенцем, мандрівником, виробляв у ньому серце громадянина Всесвіту, який, не маючи родини, маєтків, кутка, де голову прихилити, сторицею більше смакує задоволення природне, насолод простих, невинних, безтурботних, які черпаються чистим розумом і безтурботним духом у скарбах вічності.

Не одне покоління українців вчиться в Григорія Сковороди життєвої мудрості, любові до України, її людей, природи, звичаїв...

В дні святкування 300-річного ювілею великого мислителя ми знову звертаємось до його творів, його поглядів, його великої сили пророцтва. Про Григорія Сковороду, як перворозума України говорили під час літературно-філософської години «Розмова п'ятьох подорожуючих про справжнє щастя». Її провели в центральній бібліотеці працівники відділу «Христинівське бюро правової допомоги». Бібліотекарі розповіли цікаві факти з життя видатного українця, познайомили з висловлюваннями великого українця, що стали крилатими і в наш час звучать по-сучасному.

Нам є чому вчитись у Григорія Сковороди, велич якого визнала світова громадськість.





Немає коментарів:

Дописати коментар