субота, 3 грудня 2022 р.

Учитель багатьох поколінь українців

Любити Україну – означає знати її історію, історичні події, видатних осіб, які жили і працювали на території нашої Батьківщини. Багато славних імен береже людська пам'ять. Українці пам'ятають тих, хто любив Україну, боровся за її волю, хто сіяв зерна знань і просвіти, хто в своїх творах описав нашу історію, наші звичаї, хто зібрав пісні, легенди, перекази, хто вклав у скарбницю світової культури пласт українського духовного багатства. Серед цих імен яскравою зіркою світиться ім'я Григорія Сковороди – письменника, філософа, мудреця, насамперед, справжнього українця, який палко любив свій прекрасний народ.

В бібліотеках нашої громади організовані книжкові виставки, біля яких проводились конкурси, турніри знавців, літературні читання.



Найбільш вдало пройшли в центральній бібліотеці поетичні години «Г.Сковорода – архітектор і скульптор в мистецтві слова», «Літературний провідник народу». А літературні вікторини «Григорій Сковорода: життя і творчість» та «Григорій Сковорода і українська народна пісня» засвідчили, що відвідувачі бібліотеки знають про Григорія Сковороду більше, ніж це давалося по шкільній програмі.

Свої знання про видатного українського поета і філософа користувачі бібліотеки доповнювали під час Інтернет-подорожі «Про естетичний ідеал Григорія Сковороди».

На превеликий жаль, рашистські окупанти розгромили і розграбували музей в селі Сковородинівка Харківської області, де він провів останні чотири роки свого життя. Тут і могила, в якій він похований. Рашистські зайди, які не мають нічого святого за душею, запустили по музею ракету. Українці відбудують музей, реставрують експонати, але ніколи не пробачать такої наруги. В Інтернеті можна знайти, яким був Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди, і які руйнування приніс туди «руzzкій мір».

Мудрості великого Сковороди вистачить на багато майбутніх поколінь українців. Він завжди буде вчити любити Україну та український народ, черпати силу у народній мудрості.

Немає коментарів:

Дописати коментар