понеділок, 12 грудня 2022 р.

Книги вічні, як зорі на небі


Свідоме життя людини починається з її знайомства з книгою. Перші казки, перші віршики, перші малюночки... Перші букви, перші самостійно прочитані слова і речення. Починаючи самостійно читати книги, людина потрапляє в дивний світ, де оживають мрії і фантазії. Так було сто й двісті років тому, так відбувається і в наші дні. Попри розвиток технічного прогресу, книга була, є і буде джерелом знань про життя, про себе, своє оточення, про минуле, сьогодення та навіть і майбутнє.

Ніщо не може замінити людям книгу. Всі великі уми планети починали свій шлях до слави, читаючи книги. В світі є мільйони книг, кожна з яких унікальна.

Десятки тисяч книг є і в нашій бібліотеці. Новенькі і пошарпані від читання, художні і наукові, тоненькі брошури і товсті фоліанти. Кожна з них чекає свого читача. Саме з цією метою наша центральна бібліотека долучилася до участі у другому Національному тижні читання, який Український інститут книги проводить з 12 до 19 грудня.

Незважаючи на виклики воєнного часу, наші земляки читають. Українська книга викликає дедалі більшу зацікавленість. Хтось в книгах шукає розраду, заспокоєння, надію; дехто, перечитуючи книги про минуле, проводячи паралелі та аналіз подій, хочуть побачити нашу Перемогу та визначити долю народу в його боротьбі за волю.

Головною умовою участі в цьому тижні читання було скласти списки книг найбільш популярних українських видань у 7 жанрах популярної художньої літератури та в 7 жанрах популярної літератури нон-фікшн – по парі добірок на кожен день. Ці списки ми склали завдяки нашим читачам, їх уподобанням і літературним смакам.

І сьогоднішній день ми присвячуємо любовним романам, мелодрамам, сімейним сагам – тим книгам, які люблять читати романтичні натури, незалежно від віку: юні дівчата, які тільки мріють про кохання і свого «принца», і люди, в яких за плечима життєвий досвід, нерозтрачена ніжність, вірність і своя історія романтичних відносин.

До найчитаніших книг цього жанру потрапили такі твори: «І будуть люди» Анатолія Дімарова, «Молоко з кров'ю» Люко Дашвар, «Забудь-річка» Братів Капранових, «Джен Ейр» Шарлотти Бронте, «Чуття і чуттєвість» Джейн Остін.

Не дивлячись на популярність цих книг, є багато читачів, які їх не читали.Тому сьогодні ми розповідали про ці книги, про їх авторів. Вони різні за часом описаних подій, географією, але високе почуття любові в них описано так, що їх хочеться читати і перечитувати.

До другого блоку книг ввійшли біографії видатних українців: Ричка Володимира «Великий Володимир» (про святителя України-Руси князя Володимира), «Наш перворозум» (про Григорія Сковороду), Коляди Ігора «Соломія Крушельницька», Процюка Степана «Роман про Василя Стефаника» та Редінґ Барбари «Безумці» (про Михайла Коцюбинського). Кожна біографічна чи автобіографічна книга – це розповідь про творчість, життєві повороти долі і, звісно ж, про історію кохання – сильного, справжнього, хоч і не завжди взаємного.

Сьогоднішні розповіді про ці книги допомогли знайти свого читача. Вони відкриють для себе нові сторінки чийогось життя і кохання, почуття вічного, як зорі на небі...





Немає коментарів:

Дописати коментар