четвер, 1 грудня 2022 р.

Грудень двері в зиму відчиняє

    Ось і прийшов він – грудень, найстарший серед братів-місяців. Він дарує мало сонячних днів, частіше погода стоїть холодна і похмура. Тому в народі цей місяць – хмурень, студень, ворота зими. Остужує землю він, сковує льодом ставки і озера, які ніби засинають до весни, влаштовує випробовування холодом і голодом птахам і звірям.

Народне прислів'я стверджує: «Сумний грудень у свято і в будень», але останній зимовий місяць налаштовує нас на оптимістичну хвилю, бо хоч зима і повертає на мороз, проте сонце вже йде в сторону літа. 22 грудня – день зимового протистояння, за яким визначають астрономічний початок зими. Наші пращури пов'язували з ним «народження сонця». Хоч в цей день наступає найдовша ніч, але за кілька днів світловий час почне прибавлятися.

А ще ми віримо, що сонце світитиме нашим воїнам, освітлюючи їм шлях до Перемоги. Рідна земля допомагатиме їм, рідна природа укриватиме від підступного ворога. І їх віншуватимуть святі Української Церкви, яких ми вшановуємо в грудні. І душі наші тішаться від надії на Перемогу.

Грудень має багато свят, передбачень, прогнозів. З ними ви можете познайомитись з книг, книжкових виставок, під час проведення фольклорних годин і уроків народознавства.

Хай грудень нам принесе хороші новини, приємні враження, зустрічі з добрими людьми.





Немає коментарів:

Дописати коментар