пʼятниця, 2 лютого 2024 р.

Подорож в історію. Державні символи України.

   Читачі бібліотеки для дітей здійснили подорож в історію «Державні символи України».  Вони мали можливість дізнатися, що історія символів сягає глибокої давнини. Герб кожної країни - символ влади, знак держави. Найдавнішим зі знаків, котрий дійшов до наших днів і широко використовується сьогодні, є тризуб. Важко визначити точно, коли він з'явився на наших землях. Наприклад, 1930 р. біля одного Дніпровського острова було знайдено кам'яну застібку часів Трипільської культури (5-3 тис. р. до н.е.) з цим знаком. У Київській Русі тризуб стає великокнязівським знаком. Його зображення спершу з'являється на печатці Святослава Ігоревича. Згодом він карбується і на срібних монетах великого князя Володимира. 

   Національний прапор України має два кольори. Жовтий колір - це колір пшеничної ниви, колір хліба, це також колір сонця. А синій - це колір чистого неба, води, без якої не було б життя на землі. Тому народ України обрав поєднання цих кольорів для свого прапора. Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш історичний дух, наша совість та символ нашої незламності. Це вічно жива пам’ять, вічна мрія нашого народу. Під цим прапором український народ на весь світ засвідчив своє прагнення до свободи, незалежності.

   До найбільших святинь будь-якого народу належить і гімн. Це ті слова і музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах і з трепетом у душі слухати ту мелодію, яка кличе до світлого і високого. Перша музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі. Тоді роль гімну виконували бойові заклики та пісні, які створювали патріотичний настрій перед битвами. Більше століття тому поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Він покладений на музику Михайлом Вербицьким. Пісня ця сподобалась і припала до душі українцям та невдовзі стала новим національним гімном.

   Бібліотека для дітей і надалі буде знайомити своїх користувачів з символами нашої державної величі, виховувати патріотів рідної країни.






Немає коментарів:

Дописати коментар