понеділок, 12 лютого 2024 р.

Щаслива жінка, щаслива мати

       

Кожен розуміє щастя по-різному. Комусь потрібно багато грошей, комусь - керівна посада, улюблена робота, малювання картин, складання віршів... А сім’я Маковеїв з села Ягубець знайшли щастя в своїх дітях. Їх, наймиліших татовому і маминому серцю, дев’ятеро: шість синів – Сергій, Володимир, Євген, Анатолій, Петро, Ігор і три донечки – Раїса, Олена, Ірина. Марія Петрівна і Анатолій Олександрович, самі з багатодітних сімей, раділи народженню кожної дитини, старанно вибирали імя, просили в Бога гарної долі для своїх кровинок. Мамина і татова любов, помножена на турботу, допомогли вирости дітям чесними, працьовитими, добрими. Нелегко давати лад такій родині, але коли на тебе довірливо дивляться девять пар оченят, коли обіймають девять пар рученят, коли такий ансамбль розповідає про свої справи, то втома зникає. В цій сім’ї вміють працювати вдома і на городі, доглядати домашню живність, вирощувати квіти, готувати найрізноманітніші страви, пекти неперевершені торти і пироги, вести домашнє господарство, допомагати один одному і тим, хто поряд. Вчили дітей словами, головне – своїм прикладом. Діти слідували настановам батьків і пишалися ними. Гордилися, коли батьки отримували Похвальні грамоти за свою працю, гаряче аплодували жіночому ансамблю на сцені, адже там співала їх мама, бігали дивитися, як золоте зерно сиплеться з комбайна, яким керує їх тато. А ще в цій сім'ї люблять книгу, розуміють її роль в житті і освіті людини. Тому всі вони багато читають, відвідують бібліотеку.

Роки пролетіли дуже швидко, діти виросли, обрали свій шлях у житті. Але тепло сімейного вогнища гріє їхні душі, вчить любити своїх дітей так, як люблять їх мама і батько. Їх руки, такі звичні до сільської праці, пестили дітей і підтримували, вели за руку в школу, показували, як тримати ложку і олівець, як правильно чистити картоплю і копати чи сапати. Все, що вміють і знають їх діти – це заслуга батьків. Головне, діти виросли такими, що за них ні разу не довелося червоніти перед людьми.

Місяць лютий в цій сім'ї багатий на дні народження: 8 лютого вітали сина Володю, тепер уже Володимира Анатолійовича, який живе в місті Ковель, 10 – онучку Ілону. Готують вітання і подарунки на 16 для сина Петра і на 18 – для внука Максима. А всі разом готуються відзначати мамин ювілей 17 лютого. Для неї, рідної неньки, такої доброї, справедливої, привітної готують подарунки і сюрпризи, щирі слова вітань і побажань. Марія Петрівна заслуговує всіх цих слів, вона Мати, яка вміє любити і вчити, вірити в дітей і підтримувати їх, уміло поєднувати вимогливість з добротою. За кожного вона вболіває, кожному ладна прихилити небо, огорнути своєї турботою. Скільки було тривог за сина Петра, який воював в ЗСУ. Благала Всевишнього і ангела-охоронця, аби вберіг її сина і його побратимів. Чекали від нього дзвінків і повідомлень. Не було меж розпачу, коли дізнались про його поранення. Зараз Петро Анатолійович, учасник бойових дій, батько чотирьох дітей повернувся до сім'ї в село Шельпахівку. Ним, справжнім героєм, відважним воїном пишається вся велика родина.

Святкуванням днів народження  лютий не обмежився. Готуються всі до золотого весілля батьків. 50 років разом, в мирі і злагоді, повазі і турботі!

Девятеро дітей, двадцять чотири онуки, четверо правнуків, рідні, односельці, друзі, куми, знайомі, сусіди не просто вітають цю гарну Жінку, цю чудову Сім'ю з їхніми ювілейними датами, а ще й схиляють голови в повазі і шані перед їхнім батьківським подвигом, перед справжнім коханням, яке вони пронесли через життя, не втрачаючи світлих почуттів, щиро роздаючи їх своїм нащадкам.

З роси й води Вам, шановна ювілярко! Здоров’я Вам і сили, енергії і сімейного затишку, добрих нових і щасливих подій. Хай Ваші діти, онуки і правнуки продовжать цю естафету любові, поваги, взаєморозуміння і підтримки в своїх сім’ях.

Хай приклад Вашої сім’ї буде для них взірцем.

Божого Вам благословіння і Божої опіки. Хай здійсняться Ваші мрії!

І всім нам – Перемоги!

Олена Кравець, зав. Ягубецькою бібліотекою -філією

Немає коментарів:

Дописати коментар