середа, 21 лютого 2024 р.

Бібліографія – компас у морі книг і статей

Є така галузь знань – бібліографія. Походить від грецьких слів «книга» і «пишу». Це галузь знань про способи й методи опису друкованих і електронних видань, складання покажчиків і оглядів для наукового і практичного використання. Цим, зазвичай, займаються бібліотечні працівники, але без бібліографії не обійтись студентам, науковцям, викладачам, журналістам, краєзнавцям...

Сьогодні з основами бібліографії, бібліографічного опису знайомилися учні 10-Б та 10-В класів міської школи № 1 з учителькою Котик Оксаною Петрівною.

Провела бібліографічний урок провідний бібліотекар центральної бібліотеки Наталя Іванівна Сухецька. Вона познайомила старшокласників з історією нашої книгозбірні, яка веде свій відлік від 1924 року. Під час ІІ світової війни вона була повністю знищена і відновила свою роботу в 1945 році. Бібліотека кілька разів змінювала свою адресу, поки не відсвяткувала новосілля в цьому приміщенні. Розповіла Наталя Іванівна про відділи центральної бібліотеки, їх функції та роботу.

З роками змінювався фонд і інтер’єр бібліотеки, але облік книг, бібліографічна робота залишалася клопіткою і потрібною. Скільком учням, студентам, науковцям і викладачам вона допомогла написати доповіді, реферати, наукові роботи, краєзнавчі дослідження. Адже кожна книга, кожне періодичне, електронне, аудіовізуальне видання, маючи одне своє місце на книжковій полиці, відображене в багатьох каталогах і картотеках. Описи всіх видань ведуться на каталожних картках, які відповідають міжнародним стандартам опису та класифікації. Це лише на перших порах все здається незрозумілим, але, як все велике, це дуже просто.

Старшокласники послухали розповідь про види довідкових видань, їх класифікацію, скорочення при описі, передивились довідники, енциклопедії, словники, наші бібліографічні видання: буклети, інформаційні списки, довідки тощо. Спробували хлопці і дівчата пошукати картки з описами в краєзнавчій картотеці.

По закінченню бібліографічного уроку, старшокласники здійснили екскурсію по бібліотеці, познайомилися з книжковими виставками, матеріалами народознавчої світлиці «Берегиня», музею «Пантеон пам'яті», вклонились пам’яті христинівчан, які загинули під час російсько-української війни.

Майже всі старшокласники є користувачами бібліотеки, учасниками масових заходів та бібліотечних уроків. Знання цих уроків стане їм в нагоді під час навчання як в школі, так і в студентські роки. Успіхів вам, молоді наші користувачі. Миру всім нам і Божого благословення.









Немає коментарів:

Дописати коментар