вівторок, 6 лютого 2024 р.

Нові книги і комп'ютер - грані її професії

     

В документах Мітасової Валентини Олександрівни місцем народження вказано Київ. Але в столиці України сім'я батьків прожила недовго, тому її дитинство пройшло в селищі Ясенівському, що входило до складу міста Ровеньки на Луганщині. Її спогади про дитинство – краєвиди з териконами, праця батьків і сусідів на шахті, дружня дворова компанія, навчання в школі. Отримавши атестат про середню освіту Валя Вульпе працювала в Дарницькому трамвайному депо, на заводі художнього скла, кранівницею на Луганському заводі вугільного машинобудування.

30 серпня 1975 року – день створення сім'ї Мітасових. Саме того дня Віктор Володимирович і Валентина Олександрівна стали подружжям, дали клятву вірності, скріпили своє кохання свідоцтвом про шлюб. Голова молодої сім'ї ще був студентом Донецького політехнічного інституту. В цей інститут пішла працювати його дружина. Пан Віктор отримав диплом і призначення на роботу в нашу Христинівку. Про існування такого міста вони, напевно, ніколи і не чули. Та долею судилось їм тут жити, працювати, побудувати будинок, народити двох чудових синів Максима і Артема, стати бабусею і дідусем. Віктор Володимирович працював в громадському харчуванні, очолював районну кіномережу, займав різні посади в місцевих органах влади... А Валентина пішла працювати в районну бібліотеку, де було місце у відділі комплектування. Це відділ, через який проходять всі нові книги, перш ніж попасти до рук читача. В бібліотеці пані Валентина знайшла себе і своє покликання. Вихована, чемна, толерантна, вона вписалась у наш чудовий колектив. Не вистачало знань, і вона успішно складає екзамени і стає студенткою Канівського культосвітнього училища. В нас працює багато випускників цього навчального закладу, а от тих, хто має диплом з відзнакою, лише троє. Валентина Олександрівна серед них. Вона встигала не лише показати себе хорошим бібліотекарем, а гарною дружиною, чудовою матусею. Хлопці росли розумними, цілеспрямованими, перейнявши від батьків порядність, працелюбство, уміння досягати в житті поставлених цілей. Життя не завжди поверталося до них світлими смугами. Але ця сім'я вистояла, навчились жити з тими проблемами, які їм випали. Як швидко летить час! Ніби самі нещодавно були студентами, раділи синам-випускникам вишів, а вже і внук Володимир – студент. Внуків у цій сім'ї – п'ятеро. Їх всіх однаково люблять, допомагають, передають свій життєвий досвід. Знання вони отримують у навчальних закладах, а от обрати правильну життєву позицію без порад старших – важко. Вміють тут радіти успіхам дітей і внуків. З гордістю розповідають про досягнення внучки Ульяни в танцях з пілоном.

А ще в цій сім'ї панує культ футболу. Може і не всі знають, які посади займав Віктор Володимирович, а от що він тренер команди, яка має багато перемог, знають, напевно, дуже багато христинівчан. Любов до цієї гри він передав синам і онукам.

Коли наша бібліотека виграла по міжнародній програмі "Бібліоміст" комп'ютери, саме бібліотекарю Валентині Мітасовій дирекція доручила очолити Інтернет-центр бібліотеки. Курси підвищення кваліфікації в Черкаській універсальні науковій бібліотеці і вона – господиня новоствореного відділу. Її врівноваженість, доброзичливість, бажання допомогти приваблювало тих, хто хотів скористатись Інтернетом. Пояснювала, показувала, вчила. Люди їй лише дякували, бо вона дійсно випромінювала якусь світлу ауру доброти. А іще весь час займалася самоосвітою. Але час іде, діти стали дорослими, виросли вже і внуки, А Валентина Олександрівна отримала статус пенсіонерки. Пенсіонерка з неї вийшла чудова: вона цікавиться життям міста і бібліотеки, відвідує вистави і концерти, читає книги і виписує періодику. І залишається також доброзичливою і толерантною, привітною і розсудливою.

11 лютого в цієї чудової жінки – ювілей. Іноді здається, що вона приписала собі трішки років. Її вітатимуть діти, чоловік, онуки, свати, друзі, куми, сусіди. До всіх гарних побажань приєднуються і бібліотечні працівники громади. Здоров'я Вам, шановна ювілярко, сили, енергії, достатку, домашнього тепла і родинного затишку, здійснення бажань і довгих років життя під мирним небом. Хай Всевишній оберігає Вас і Вашу родину.

Немає коментарів:

Дописати коментар