вівторок, 20 лютого 2024 р.

Волонтерство: від мотивації до реалізації

В українців традиція допомагати, піклуватись про тих, хто цього потребує, закладена на генетичному рівні. Так було завжди, так триває і зараз, коли в нашій державі йде війна. Адже наші захисники потребують допомоги і підтримки.

Волонтерський центр на базі центральної бібліотеки став першим в місті координаційним центром та пунктом збору. Завдяки винятковій довірі, центр об’єднав знайомих і незнайомих людей різних професій і статусів, місцевих жителів та переселенців, громадян України та іноземців. Він став не лише центром матеріальної допомоги, а й осередком моральної та психологічної підтримки. Перерахувати всі напрямки роботи неможливо, як і прозвітувати про обсяг наданої допомоги. Через наш центр пройшла величезна кількість одягу, продуктів, овочів, домашньої консервації, ліків, круп, випічки, засобів гігієни, постільної білизни, карематів, в'язаних шкарпеток, окопних свічок, корків від пластикових пляшок, матеріалу для плетіння маскувальних сіток, пошиття адаптивного одягу тощо

Центр бере участь і організовує збір коштів на придбання техніки, рацій, тепловізорів, дронів, дальномірів, прицілів, біноклів, шоломів, бронежилетів, закупівлю палива.

Ми співпрацюємо з органами місцевої влади, школою мистецтв, комунальними закладами, закладами освіти, сільськими громадами, благодійними фондами, приватними підприємцями, іноземними волонтерами пабліками. Ми вдячні кожному жителю нашої громади, які донатять, допомагають, підтримують наших воїнів. Наразі не припиняються формування вантажів на передову, військовим парамедикам, госпіталям. Це засоби гігієни, аптечки, ліки, шовні матеріали, медичний інструментарій – за це велика подяка медичним працівникам та власникам аптек. Але вони просили їх імена не називати. Волонтерської допомоги потребують стабілізаційні центри, військові госпіталі. Через волонтерів вивчаємо їх потреби, намагаємось знайти тих, хто має змогу і бажання допомогти. Дрібниць тут немає.

Бійці на передовій тримають собак. Хто кому там допомагає, хто кого підтримує, охороняє, важко сказати. Але ж четвероногих друзів потрібно годувати. Хочеться подякувати тим, хто привозить для них корм, консерви.

Зараз практикуються адресні відправлення на Донецький та Херсонський напрямки. Щойно відправили на прохання наших земляків посилки з цвяхами, дротом, скобами, які вкрай необхідні для будівництва бліндажів. І, звісно ж, поклали в ці посилки печиво, домашні консерви, солодощі , москітну сітку. В усі посилки ми вкладаємо дитячі малюнки, листівки, обереги. Коли не вистачає коштів, бібліотечні працівники без вагань відкривають і свої гаманці.

Якщо брати у відсотках, то, напевно, 99% христинівчан можна вважати волонтерами. Але ядром цього механізму є люди, яким хочеться подякувати і вклонитись за їх працю, відповідальну і безкорисливу: Оксана Зайцева, дружина воїна ЗСУ, подружжя Сухецьких, Наталя і Юрій, які всі транспорті витрати, і не тільки, беруть на себе, польський волонтер Марек Мечнікевіч, Василь Оттінгер, Ігор Кудін «Мураха», які мають волонтерський стаж всі ці 10 років, Світлана Скрипчинська, В'ячеслав Кравчук, Ольга Колібабчук та багато-багато інших справжніх патріотів.

Волонтери теж наближають Перемогу. Тому давайте і далі допомагати їм, адже наша волонтерська допомога – це вклад у Перемогу.

Все буде Україна!

Працівники центральної бібліотеки відправляють посилки на передову


.



Немає коментарів:

Дописати коментар