середа, 14 лютого 2024 р.

Вірші, народжені натхненням

Раїсу Яківну Ковбасюк в Христинівці знають, напевно, всі. Організатор, незмінний керівник і солістка ансамблю народної пісні «Ласкаво просимо» ось уже тридцять шостий рік дарує нам насолоду від гарної української пісні. Але не всі, напевно, знають, що пані Раїса пише вірші. Деякі публікувалися на сторінках нашої «Трибуни хлібороба», деякі звучали зі сцени чи в кругу рідних і друзів. Їх багато, всі вони різні, але кожен з них змушує думати, згадувати, мріяти.

Записник із віршами став уже пухким і пошарпаним, коли її старший брат Леонід Якович Дяченко запропонував видати книгу поезій. Цей задум підтримали в родині, і в світ вийшла збірка віршів «Мить натхнення». Сьогодні, коли ми відзначаємо свято закоханих та день дарування книг, Раїса Яківна стала гостею поетичної кав’ярні в центральній бібліотеці.

Вона поділилася з нами своїми роздумами про культуру, українську пісню, про їх місце в житті українців. Жодна нація немає такої кількості народних пісень, як українці. В ці пісні народ перелив свої болі, свої прагнення, свої мрії. Їй, українській пісні, наша талановита землячка присвятила все своє життя. І, як каже вона сама, жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Саме її робота, уміння віддаватись їй, рятували від життєвих негараздів. Їй пророчили і пропонували професійну велику сцену. Але вона вибрала роботу в Христинівці, бо тут були батьки, тут була її сім’я, тут росли її сини, з яким вона не хотіла розлучатися заради гастролей. Більше 50 років вона працює в нашому місті. Виросли сини і онуки, радіє подружжя Ковбасюків уже і правнучці Лісані...

Співаком не можна стати, якщо не мати природних здібностей. Але їх треба помножити на працю і бажання. Саме так відносяться до таланту в цій сімї. Адже тут співали і співають всі покоління. В архіві цієї сім'ї стільки нагород, Похвальних грамот, посвідчень лауреатів різних конкурсів і фестивалів, що можна відкривати музей. Але кожна пісня – це музика і слова. Слова ці повинні йти від душі і проникати в кожне серце. Саме такі вірші Раїси Яківни – ніжні і замріяні, сильні і пристрасні. Вони – про  Україну і українську душу, про нашу природу і її гармонію, про відносини між людьми і повагу до старших, про славний рід і величну нашу мову, про слово, яке «лебедіє», про «ранкові дзвони-передзвони».  Про все, що тривожить душу і відгукується в серці віршами, можна прочитати в цій збірці. 

«Мить натхнення» – це та ниточка, яка є поєднанням відчуття з життям, подіями і людьми. А які гарні у неї вірші, присвячені родині та таким милим серцю онукам і правнучці...

Про вірші пані Раїси можна розповідати ще довго. Але, звісно, краще їх почитати, відчути оту атмосферу доброти і любові, поваги і ліричного настрою.

Дякуємо Раїсі Яківні за її вірші, за її чуйність і небайдужість, за активну життєву позицію. З роси й води Вам, шановна землячко! Хай Всевишній дарує здоров’я та творчу наснагу на багато років. Хай кожен прожитий день наповнюється гарними подіями, хорошими новинами, цікавими зустрічами, які ляжуть на папір душевними словами.








Немає коментарів:

Дописати коментар