середа, 14 лютого 2024 р.

Жінки. Кохання. Козацтво. Мужність


Ми всі вважаємо себе нащадками козаків. Мужні, сильні, загартовані, вони цінували волю, любили Україну, боронили її від загарбників. А іще вони з повагою, ніжністю і шаною ставились до жінок-берегинь домашнього вогнища, дружин, матерів, сестер, доньок і наречених. Про це складено безліч переказів і легенд , написано багато книг, створено фільми. А які задушевні пісні звучать, оспівуючи мужніх козаків і їх вірних дружин. Пам’ятаєте: «Я козачка твоя, я дружина твоя, пане полковнику мій синьоокий»?...

Саме про козаків і про кохання зібрались поговорити христинівчани в читальній залі центральної бібліотеки. Заступник отамана Христинівського козацтва Василь Кошельник привітав працівників культури, старшокласників міста, своїх земляків з романтичним святом – днем святого Валентина, побажав усяких гараздів і Перемоги нашим ЗСУ, які прийняли від козаків естафету любові до України і мужність при її захисті від ворогів. Василь Іванович читав свої вірші, ділився спогадами. Окрасою цього заходу став ансамбль «Злагода». У його виконанні звучали українські і народні пісні: «Козачанка-черкащанка», «Люблю очей блакитних ніжний цвіт», «Яворина», «Незабутня ніч».

Провідний бібліотекар центральної бібліотеки Світлана Кулеша провела літературно-історичну розвідку «Жінки Чигиринського двору», під час якої всі перегорнули сторінки біографії Богдана Хмельницького, пов’язані з особистим життям видатного полководця, гетьмана України, нашого земляка. Ганна Сомко, сестра наказного гетьмана Лівобережної України Якима Сомка, народила четверо дітей. Другою дружиною овдовілого Богдана стала теж вдова Ганна Золотаренко. Вона мала три сина від попередніх шлюбів, яким гетьман Хмельницький, всиновивши їх, дав своє прізвище. Вона завідувала гетьманською скарбницею, від свого імені видавала універсали на зразок гетьманських, авторитарно керувала сімейними справами родини. А третя дружина гетьмана Мотрона (Олена) Чаплинська в житті і почуттях Богдана займала важливе місце. Вона врятувала його від розправи свого чоловіка, про що розповідає Самійло Величко в своєму «Літописі...» Богдан палко кохав Мотрону, але мачуху не сприйняли його діти, особливо син Тиміш, який і стратив її, повісивши на воротах садиби. Тиміш звинувачував її у зраді, викраданні коштів, підготовці отруїти Богдана... Історики й досі не можуть встановити, що було правдою, а що ні... Ось така сторона життя видатного козацького ватажка розгорнулась перед нами.

Христинівські старшокласники, нащадки українських козаків, надія і гордість сучасної України, були не просто слухачами, їх емоції передавали очі, погляди, вирази облич. Вони ростуть патріотами нашої держави, вільної і нескореної. Вони оглянули експозицію нашого музею «Пантеон пам’яті», де бібліотечні працівники збирають матеріал про Героїв-земляків, що загинули, боронячи Україну від рашистських зайд.

Ми віримо в нашу Перемогу, в наші ЗСУ, які в своїх генах мають козацький дух і вірність Україні.

Пан Василь Кошельний побажав усім: «Крокуйте світом гордо й величаво, і хай Господь оберігає Вас».

Все буде Україна! 






















   

       

..


Немає коментарів:

Дописати коментар