пʼятниця, 9 лютого 2024 р.

Ім'я, повернуте з небуття


    Небагато людей, навіть тих, хто цікавиться історією, знали про Федора Кіндратовича  Боржинського. А в історії України він відіграв велику роль.  Це яскрава і трагічна постать в становленні України як держави.

    Народився Федір Боржинський в 1879 році Верхнячці, яка тоді була Уманського повіту Київської губернії. Здібний юнак закінчив Юр'ївський університет, де здобув юридичну освіту. Після закінчення навчання він розпочав свою дипломатичну кар'єру.  Молода Українська Держава потребувала патріотів і хороших грамотних кадрів.  Він обіймав різні посади в Департаменті  міжнародних відносин, був одним із тих, хто представляв інтереси України на міжнародній арені під час Української Революції 1917-1921 років.

  У квітні 1918 року  Федір Боржинський  був призначеним першим послом Української Держави в Кубанській  Народній Республіці.  Йому не дали попрацювати навіть і року сорокарічний дипломат, патріот України був підступно вбитий  14 лютого 1919 року. Але і за таку коротку  дипломатичну місію  він встиг зробити багато, внести значний внесок  у формування добросусідських відносин між двома молодими державами.  Федір Боржинський - активний учасник  переговорів, які закінчились  підписанням договору  про дружбу і співробітництво між Україною і Кубанню.

    Про його долю,  цікаву ф драматичну, про його шлях від офіцера російської імператорської армії до посла Української Державі розповідається в книзі Олександра Скрипника  "Розстріляний на Донбасі "за ізмєну Росії". 

     Тепер про нього можна дізнатись з книги, статей, інтернет-ресурсів. Це ім'я повернулось до нас із розсекречених архівів, із минулого нашої Батьківщини.  Ім'я, яке вимовляємо з гордістю і шаною.

       В центральній бібліотеці  і в бібліотеці-філії пройшли уроки історичної правди, історичні повідомлення, історико-краєзнавчі читання, історико-краєзнавчі розвідки:  ""Доля посла Федора Боржинського"," "Барон із селянським походженням", "Українець, яким пишаються земляки"...

    Тож вивчаймо історію України, пам'ятаймо тих, хто ціною власного життя виборював незалежність нашої держави.

(Ф.К.Боржинський - праворуч)

Немає коментарів:

Дописати коментар