середа, 20 січня 2021 р.

Соборність України





   Так історично склалось, що на  українські землі зазіхали поневолювачі, їх ділили між собою сильні світу цього. По українських землях пролягали кордони, які розділяли наш народ, наші землі.

     Але українці завжди мріяли про воз'єднання споконвічно українських земель. У тяжкій і тривалій боротьби наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
   Об"єднавчий рух, що охопив майже всю Україну на початку ХХ-го століття, досяг свого апогею і в 20-х числах січня 1919 року перемістився  в столицю УНР. Київські видання  друкували численні статті, інформації, інтерв'ю, присвячені об'єднанню  Української Республіки. Дтректорія і  Рада народних міністрів  призначили урочисте святкування об'єднання  УНР і ЗУНР на 22 січня. Це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного ІV-го Універсалу Центральної Ради, згідно з яким  УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Це був день подвійного всенародного свята -  Незалежності і Соборності. 
  До цього свята  в центральній бібліотеці організовано книжкову виставку-інсталяцію "З вічною думкою про єдність на своїй землі". Цю виставку ми виставили у вікні бібліотеки, щоб христинівчани знали, які книги, документи, статті розповідають про це свято, про події, які йому передували. Адже ми те покоління, яке має щастя жити в час, коли мрії наших предків втілились у реальність.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар