четвер, 28 січня 2021 р.

Душу й тіло вони поклали за нашу свободу


До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали , свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д .Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка,Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр.
 
Спогади і роздуми М.Шкільника відтворюють доленосні для України події революції 1917-1921рр., час визвольних змагань,героїчних спроб визволення з-під російського імперського ярма, відновлення української державності. Книга насичена цікавим фактичним матеріалом, часто унікальним,закарбованим лише в пам'яті автора.
29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий , нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави.Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.
Це - третє видання посібника, який здобув неабияку популярність у вищий школі. Студентів і викладачів приваблюють у ньому компактність, лаконічність, концептуально-смислова самодостатність, аналітичність,системне,науково коректне мислення автора,розкуте і тактовне слово.
Це загальний нарис національної історії свого часу був піготовлений як підручник для вищих шкіл. Висвітлюється передусім політична історія України, багатовікова боротьба її народу за власну державність. Подаються огляди економічного життя, соціальних відносин, розвитку культури, церкви тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар