понеділок, 17 травня 2021 р.

Збудовано добротно, на десятиріччя...

                                                                     Христинівка від «А» до «Я»

Будівельник – професія мирна. Можливо, тому вона така затребувана була в повоєнні роки. В Христинівці було кілька будівельних організацій, робітникам яких вистачало роботи. В 50-х роках почали створюватись районні міжколгоспбуди. За рішенням зборів уповноважених від господарств району 17 жовтня 1957 року така організація почала діяти і в нашому місті. Її завданням було будівництво об’єктів в колгоспах району та виробництво місцевих будівельних матеріалів. Ця організація, яку очолив С.А.Державець, отримала свою прописку за адресою вулиця Кірова, 1 (тепер це вулиця Терещенка).

За своїм правовим станом міжколгоспбуд – кооперативна госпрозрахункова організація, яка здійснює виробниче й культурно-побутове виробництво в колгоспах.

В той час в районі не було цегляних заводів, не вироблялись залізобетонні вироби. За пайові внески колгоспів була створена виробнича база, і вже в 1958 році на Веселівському (тоді Голяківському) цегельному заводі було вироблено 800 тисяч штук цегли. За перших десять років її було вироблено вже 50 мільйонів штук. А іще ж функціонував і цегельний завод в селі Христинівка. Реалії будівництва вимагали збільшувати обсяг виробництва.

У перші роки існування міжколгоспбуду було споруджено багато тваринницьких приміщень: свинарників, ферм для великої рогатої худоби, овець, птахів тощо. За 10 років в районі не було жодного колгоспу, де будівельники цієї організації не побудували б кілька тваринницьких приміщень. Вирішення питання будівництва господарських приміщень дало можливість взятись за спорудження дитячих садків, шкіл, клубів, будинків культури. Перегляньте старі підшивки районної газети «Трибуна хлібороба», і ви уявите розмах будівельних робіт на селі: репортажі про відкриття закладів освіти, культури, торгівлі, адміністративних приміщень. За десять років було споруджено 132 об’єкти. Будували багато і добротно. Скільки разів за наступні десятиліття перерізали червону стрічку, відзначаючи відкриття нового об’єкту, де ще пахло фарбою, свіжими дошками і теплом рук будівельників. Поїдьте в будь-яке село Христинівщини, поговоріть з людьми старшого покоління, і вони підтвердять, що всі ці приміщення і досі служать людям.

В міжколгоспбуді відкрили цех залізобетонних виробів, яких за рік використовували по 2-4 тисячі кубічних метрів. А одна тисяча залізобетону замінювала півтори тисячі першосортного лісу... Діяв і свій деревообробний цех, де виготовляли лутки, двері... Вирізати скло потрібного розміру не було проблемою. Були тут майстри на всі руки: могли зробити стіл, лавку чи форму для виготовлення таких гіпсових скульптур і прикрас, що не соромно було подарувати друзям.

В самій Христинівці «міжколгоспбудівці» звели і здали в експлуатацію багато: районний будинок культури, приміщення аптеки і колишньої поліклініки, міжрайветбаклабораторію, кінотеатр «Ювілейний» та багато інших будівель, які є візитною карткою нашого міста.

Міжколгоспбуд і його будівлі – це робота людей різних будівельних професій: мулярів, штукатурів, малярів, столярів, бульдозеристів, водіїв – всіх і не перелічити. Їх портрети прикрашали районні Дошки Пошани, про них писали газети, їх нагороджували Грамотами. В багатьох сім’ях бережуть ці реліквії, як пам’ять про свою працю, чи вшанування за трудові заслуги батьків чи дідусів з бабусями. Сама організація не раз виходила переможцем районних і обласних змагань. Наприклад, в 1959 році – за спорудження РБК, в 1964 році завоювали друге місце в обласних змаганнях. І таких перемог було дуже багато.

Будували не тільки для людей, а й для себе: міжколгоспбуд мав свою їдальню, свій магазин, діяла профспілкова бібліотека, плодоносив великий сад на території, вводили в дію житлові багатоквартирні будинки. В 1984 році для своїх працівників звели 40-квартирний будинок з усіма зручностями. Керував на той час міжколгоспбудом В.Й.Маценко.

Про тих, хто чесно і добросовісно працював в цій організації, можна написати багатотомну працю. Низький їм уклін і подяка за все те, що вони збудували, відремонтували і залишили не тільки нам, а ще й майбутнім поколінням...

Немає вже цієї організації будівельників, але ми пам'ятаємо, що вона була і будувала. Для нас, наших онуків і наших дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар